• Belgie opent jacht op designerbreeds als Pomsky en Labradoodle
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Belgie opent jacht op designerbreeds als Pomsky en Labradoodle

sam, 01/14/2017 - 23:10

De Belgische minister van dierenwelzijn Ben Weyts opent de jacht op hondenkwekers die zogenaamde designerhonden verkopen - dat zijn kruisingen tussen bestaande hondenrassen.  Kruisingen zijn, alhoewel het lastig omschreven is, bij wet verboden in België. Designerbreed-fokkers kunnen in België bezoek van de dienst dierenwelzijn ontvangen.

Weyts komt tot zijn dreigement nadat de Vlaamse TV vorige week een reportage toonde van een zogenaamde designerfokker. Designerrassen zijn kruisingen tussen "echte" rassen, waarbij -puur op uiterlijk- een soort van nieuw ras wordt gekweekt. Pomsky's bijvoorbeeld in dit geval, kruisingen tussen Dwergkeeshonden (Pomeranians) en Huskys. Designerhonden worden steeds populairder, enerzijds door de vaak misleidende vverhalen over een betere gezondheid van kruisingen, anderzijds  door de komst van de Labradoodle, met in het kielzog allerlei kruisingen van poedels met andere rassen.  Vooral in de VS fokt men er op dit moment maar naar los, vergelijk daarvoor deze ellenlange naam van zogeheten "rassen". Van de Afador - (Afghaan x Labrador Retriever mix)en Afaird - (Afghaan x Briard mix) tot de Yorktese - (Yorkshire Terrier / Malteser mix) en de Zuchon - (Bichon Frise / Shih Tzu mix). In steeds meer landen worden deze kruisingen ook "erkend", zij het door zelf niet erkende kynologische verenigingen.

Hieronder de nieuwsuitzending, het designeritem begint op 47:30 minuten.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Verboden

De wet in België verbiedt erkende fokkers (kwekers) om te fokken met twee rassen, om zo kruisingen te krijgen.  Erkende fokkers zijn diegenen die een "erkende hondenkwekerij"hebben, oftewel iedereen die in België drie of meer nesten per jaar krijgt. Tot tien nesten ben je nog "hobbykweker", daarboven professioneel kweker, of eventueel kweker-handelaar, indien je ook pups verhandelt. In dat laatste geval moet je zelf ook tenminste 10 nesten per jaar van eigen dieren hebben. Wie geen "erkend kweker" is, mag zijn pups niet adverteren, anders dan in professionele bladen of via dierenwinkels. Biedt je honden via Marktplaats-achtige sites aan, moet je een "erkend kweker" zijn. "Fokkers zijn geen wetenschappers, mensen weten zo niet wat ze krijgen" aldus Weyts. De designerbreeed-fokker kan een boete krijgen van maximaal 40.000 euro per keer als hij volhardt in zijn fokken, en, bij herhaling, wordt zijn bedrijf gesloten. Overigens, bij fokkerijbesluit 2016, mogen bedreigde rassen onder strenge voorwaarden wel outcross toepassen, er zijn 23 bedreigde rassen in België die hiervoor in aanmerking komen.

VTM

De zaak kwam in een stroomversnelling nadat VTM de Designerfokker-reportage toonde. Veel Belgen reageerden furieus op de beelden van deze broodfokker, zeker nadat kort geleden een undercover-reportage gemaakt bij een broodfokkerij, met dramatische beelden, de natie schokte. VTM haastte zich dan ook om te reageren:  " Op donderdag 12 januari brachten we in het VTM NIEUWS van 19 uur een reportage over zogenoemde designerrassen bij honden. Die reportage heeft heel wat reacties uitgelokt.We hebben begrip voor die vele reacties en de kritiek die er in geformuleerd wordt. In de eerste plaats willen we benadrukken dat we broodfok niet wilden promoten en dat ook nooit zullen doen.Dat was ook niet de insteek van de reportage. We hebben ervoor gekozen te berichten over een fenomeen: mensen zoeken steeds meer naar speciale gekruiste rassen. In dat opzicht hebben we ook iemand aan het woord gelaten die specifiek zo’n ras zoekt.In de reportage hebben we ook de bedenking gemaakt dat kruisen van rassen niet mag en dat het gebruik bij eender welke fokker dus verkeerd is. Onze berichtgeving heeft als doel om te tonen dat het fenomeen toch bestaat, omdat de vraag ernaar zo groot is. De boetes die fokkers ervoor krijgen, nemen ze er gewoon bij.

Vervolg

De omroep zond vervolgens een vervolgreportage uit, maar -gebaseerd op de focus om toch vooral de rashond aan te vallen, ging de omroep daarna aan de haal met de Nederlandse Rashondenwijzer, waarin op basis van allerlei onderzoeken vooral uit de VS zou worden aangetoond dat 40% van alle rassen doodziek zou zijn. De Rashondenwijzer wordt door de anti-rashondenlobby van Dier en Recht en de Sophia-Vereeniging uitgegeven. Deze clubs zien juist graag de rashond verdwijnen ten gunste van de "Naturashond" oftewel bastaard.

 

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Vlaamse dierenartsen zien deze designerbreeds juist als een typisch geval van puur commercieel fokken: honden kweken enkel en alleen om er geld aan te verdienen.  Tenslotte kiest de fokker daar echt alleen maar voor het uiterlijk, honden worden gefokt om  leuk bij de inrichting van het huis te passen, en niet op oorspronkelijke functies.

VTM Nieuws contacteerde de hondenkweker die opnieuw  in het nieuws verscheen. Hij zegt dat hij niet van plan is om er mee te stoppen. Hij blijft erbij dat hij gewoon een nieuw ras kweekt, en volgens hem is dat níet tegen de wet. Op het internet vinden we trouwens nog fokkers die zogenaamde designerhonden aanbieden. De foto boven dit artikel is een screenshot van de oorspronkelijke reportage.


bron

De Morgen (Be)

Wetgeving Belgie