• Vrouwen knuffelen na verlies, mannen na winst
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vrouwen knuffelen na verlies, mannen na winst

Tue, 05/30/2017 - 11:26

U bent vrouw en doet mee aan hondensport. Grote kans dat u uw hond vooral knuffelt als u verloren heeft. Maar bent u man, dan maakt de hond de grootste kans op een knuffel als u juist als winnaar uit de bus bent gekomen.

Onderzoekers aan de universiteit van Texas wilden weten of er verschillen waren tussen mannen en vrouwen waar het de rol van stresshormonen (cortisol) betreft. Oftewel, komen mannen van Mars en vrouwen van Venus. Daartoe deden ze een experiment bij deelnemers aan een agility-wedstrijd. De onderzoekers keken naar de verandering in de hoeveelheid cortisol die werd aangemaakt, gekoppeld aan het affectieve gedrag naar de hond toe.

En ja, mannen waren dus veel affectiever, veel meer gericht, naar de  hond als ze wonnen, terwijl vrouwen hun gevoelens juist na verlies op de hond loslieten. En hoe meer cortisol een vrouw aanmaakte, hoe langer ze met haar hond knuffelde na het verlies. Idem voor mannen, hoe meer cortisol er werd aangemaakt, hoe meer aandacht de hond na de winst kreeg.

De conclusie van de onderzoekers, gericht op mensen, niet op honden, was dat mannen dus vooral gezamenlijk een overwinning vieren, terwijl vrouwen veel meer gaan voor de gezamenlijke troost.

Overigens, er was geen verschil in het gedrag, en de lengte  daarvan, naar de hond toe. Mannen en vrouwen knuffelen  even lang.  Maar misschien leuk om te bekijken bij een volgende show of wedstrijd, kunnen we aan het handler-gedrag zien of hij of zij verloor of gewonnen heeft?

 

bron

Sex differences in cortisol's regulation of affiliative behavior