• D.O.G.-project; help mensen omgaan met hun hond
Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

D.O.G.-project; help mensen omgaan met hun hond

Wed, 06/28/2017 - 15:34

"Niet iedereen weet nog hoe leuk en belangrijk is om op cursus te gaan met je hond. De Hondenbescherming gelooft dat elke houder en hond gebaat zijn bij ‘naar school gaan’. Door de lessen op een goede school kun je meer uit je leven samen halen als hond en baas." Die aankondiging van een nieuw project deed de hondenbescherming  deze week. De aankondiging riep her en der op Social Media vragen en reacties op. Dogzine sprak met directeur Ineke van Herwijnen over de plannen.

"Het D.O.G.-project kopiëren we vanuit Engeland, daar wordt het door Dog'sTrust al een tijdje gedaan in achterstandswijken" zegt Van Herwijnen "We draaien nu een pilot, om te kijken of dit project in Nederland ook een kans maakt, en of we de mensen kunnen bereiken die we specifiek willen bereiken."  De hondenbescherming is blij dat wijkwerkers in Deventer dit project willen steunen. D.O.G moet vooral gaan draaien als er signalen van wijkwerkers of andere medewerkers uit het maatschappelijk werk komen die aangeven dat er in een bepaalde wijk problemen dreigen te ontstaan met honden. D.O.G. is vooral bedoeld voor mensen die er moeite mee hebben goed voor een hond te zorgen. Bijvoorbeeld omdat er regelmatig meldingen komen over honden met extreme klitten in de vacht, blafoverlast of honden die langdurig buiten zitten zonder controle, of loslopende honden. "Nu zie je dit soort problemen pas als de zaken uit de hand lopen, en mensen komen in een verwaarloossituatie. De hond wordt dan in beslag genomen, en dan zie je dat het verhaal toch weer van voren af aan begint, want de mensen nemen dan gewoon een nieuwe hond."

Ineke van Herwijnen
Ineke van Herwijnen

"Niet iedereen die zijn dier verwaarloost is kwaadwillend" vervolgt Van Herwijnen. "Soms is het of onvermogen, of onvoldoende kennis. En  wij willen gewoon op dat stuk van onvoldoende kennis gaan zitten en kijken of we dat soort problemen kunnen verminderen, dat cirkeltje kunnen verbreken van weer een nieuw dier, weer handhavers komen enzovoort."  De bedoeling is om mensen te bereiken die normaal nooit naar een hondenschool zouden gaan. Die mensen willen we handvatten geven voor de verzorging van een hond, "Soms is het zo simpel als die mensen vertellen dat er continu vers water moet staan, en niet alleen even vlak voor het uitlaten zodat dat wat sneller gaat..."

Het kan ook zijn om mensen te leren dat een hond iets kan leren, en ze zo naar lokale hondenscholen te krijgen. Het gaat vaak om mensen die ook anderszins problemen hebben vaak, financieel, drugs..  en dan is het de vraag of we die mensen ook gemotiveerd kunnen houden om te komen. Dat is niet alleen voorbehouden aan achterstandswijken en mensen met problemen, maar daar komen dit soort initiatieven nauwelijks. Veel initiatieven, ook van andere hulporganisaties als bijvoorbeeld Nibud, steken in op MBO-niveau, voor de groep daaronder gebeurt niks. "Je laat de mensen links liggen". En juist dit soort mensen lezen minder, komen minder op informatieve websites hierover. En sommige van dit soort mensen zijn gewoon wars van hulpkanalen.

De Hondenbescherming kiest voor Dutch Cell Dogs als organisatie om de cursussen te geven. Waarom specifiek deze organisatie, en geen organisatie die bijvoorbeeld al kiest om aangesloten te zijn bij een onafhankelijk keurmerk? Ook de Hondenbescherming hoopt dat er eindelijk eens gekeken wordt naar de wildgroei bij hondeninstructeurs en gedragstherapeuten en dat de overheid zich daar mee gaat bemoeien. Maar Dutch Cell Dogs -niet direct aangesloten-  is wel een bewuste keus. Deze organisatie is bekend van het organiseren van trainingen voor gedetineerden en vaak moeilijke honden. "In dit geval is het belangrijk dat je niet alleen goed bent met honden, maar ook met mensen" zegt Van Herwijnen,"en er zijn heel weinig hondentrainers en gedragsdeskundigen die uitgebreide ervaring hebben met mensen die soms wat moeilijk gedrag vertonen, die in de weerstand schieten. We hopen dat de mensen van DCD daar door hun ervaring met gedetineerden al meer op getraind zijn. Het zijn ook allemaal hondentrainers die een goede opleiding hebben, en regelmatig bijscholen." Het liefst zag de Hondenbescherming ook de aansluiting bij een onafhankelijk keurmerk, maar er zijn gewoon weinig mensen die en de ervaring met een wat ingewikkelder menselijke doelgroep heeft, en met honden. De Hondenbescherming hoopt ook dat juist andere trainers en gedragstherapeuten aangemoedigd worden om juist ook te investeren in deze omgang met mensen. De bedoeling is ook om daarvoor workshops te gaan organiseren met acteurs, om zo door rollenspel juist die omgang met een wat lastiger groep mensen aan te leren. En dat uiteindelijk ook tot een bijscholingsmodule voor veel meer hondendeskundigen te laten worden. "De politie is ook steeds meer bereid om bij problemen mensen door te sturen met een educatieve maatregel, maar we merken dat als je die mensen dan naar de reguliere gedragsdeskundigen doorstuurt deze veel te hoog inschieten, dat die niet goed aansluiten bij wat deze mensen willen of nodig hebben, daar is nog een wereld te winnen..."

De Hondenbescherming wil dit niet tot in lengte van jaren gaan doen. "We willen geen hondenschool beginnen, wat wij willen is dingen openbreken zodat anderen dit kunnen zien, en dan heel snel overdragen aan anderen die nu die scholen hebben, die mensen laten denken van 'Hee, dat is ook leuk...'"

De Hondenbescherming hoopt  uiteindelijk dat gemeentes binnen hun hondenbeleid, en maatschappelijk beleid, ruimte maken zodat ze mensen die ook straks de keuze maken voor een dergelijk begeleidingstraject, maar het zelf niet kunnen betalen, dat aan kunnen gaan bieden. "Als hondenbezitter kun je dan een beroep doen op de gemeente, en met dat budget dan naar een normale hondenschool te kunnen gaan en daar in eerste instantie een soort tailor-made cursus te kunnen krijgen." Vooralsnog echter zijn gemeentes hier nog helemaal niet mee bezig.

De pilot in Deventer start binnenkort. Andere maatschappelijke instanties die interesse hebben kunnen contact opnemen met de Hondenbescherming.

bron

Hondenbescherming

Dutch Cell Dogs