Altruïsme in honden: Als ik ooit geholpen ben help ik jou
Helpt een hond zijn soortgenoten? "Ja" zeggen onderzoekers Nastassja Gfrerer en Michael Taborsky van de Universiteit van Bern. Honden zijn inderdaad bereid hun soortgenoten te helpen, maar doen dat vaker als ze zelf eerder door een soortgenoot geholpen zijn. Dit altruïsme maakt geen onderscheid of de te helpen soortgenoot een bekende is, of een onbekende hond.
Blijkbaar, zo zeggen de onderzoekers, maken de honden gebruik van de eenvoudige beslissingsregel van gegeneraliseerde wederkerigheid "Als je geholpen hebt help je", maar ze zijn waarschijnlijk in staat om ook met behulp van de meer complexe beslisregel van de directe wederkerigheid: “help iemand die je geholpen heeft” om te gaan. Echter, gegeneraliseerde wederkerigheid impliceert lagere informatieverwerkingskosten (simpel gezegd, je hoeft er minder over na te denken of de ander jou al eerder geholpen heeft of niet) en is daarom een goedkopere samenwerkingsstrategie.
Bij meerdere diersoorten waaronder de mens, was de directe wederkerigheid al eerder aangetoond, ook bij honden. In "Familiarity affects other-regarding preferences in pet dogs" toonde Mylene Quervel-Chaumette aan dat honden bekende soortgenoten wilden helpen bij het verkrijgen van voedsel. "Als jij mij hebt geholpen, help ik jou". De gegeneraliseerde wederkerigheid, "ik ben ooit geholpen door iemand dus ik help jou ook" was tot nu toe alleen bij mensen, kapucijnerapen en noorse ratten aangetoond.
Gferer en Taborsky lieten Mechelse herders leren dat ze voedsel konden krijgen door aan een touw te trekken, dat een plaat weghaalde waardoor het voedsel bereikbaar werd. Nadat ze deze taak geleerd hadden werden 21 honden, steeds in paren, getest om elkaar hulp te geven. De ene hond zat in een bench, de andere hond kon voer bereikbaar maken voor die hond door aan het touw te trekken. Al snel bleek dat de honden dit goed leerden, maar sneller bereid waren voor de "ander" aan het touw te trekken als ze zelf eerder in de bench hadden gezeten en zo voer hadden gekregen. "Geholpen" honden hielpen dus sneller.
Vervolgens werd het experiment herhaald met dezelfde honden die alleen in de bench een andere, onbekende hond aantroffen. Uit de resultaten bleek dat er geen verschil was in hulpvaardigheid tussen "bekende" honden en onbekende honden. Was een hond zelf eenmaal geholpen, hielp hij net zo lief de bekende als de onbekende hond. Dat dit afweek van het eerdere onderzoek van Quervel-Chaumette is volgens de onderzoekers enigszins het gevolg van het kiezen voor werkhonden, zonder "vaste" baas, en huishonden.
bron
Working dogs cooperate among one another by generalised reciprocity