• Tekort aan asielhonden dreigt door "Adopt don't shop"-beweging in VS
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Tekort aan asielhonden dreigt door "Adopt don't shop"-beweging in VS

Fri, 02/17/2017 - 16:56

Het gemeentebestuur van San Francisco heeft besloten dat dierenwinkels niet langer pups mogen verkopen, en alleen nog maar honden mogen verkopen die uit de zogenaamde "shelters" komen, de hondenasiels. San Francisco wil hiermee Puppymills, hondenfokbedrijven, een halt toeroepen. Overigens geldt het voorstel ook voor katten.

De gemeenteraad was het unaniem eens met het voorstel van Katy Tang, en het wordt onmiddellijk van kracht. Tang, die al een aantal jaren in de gemeenteraad zit, ziet zichzelf als dierenadvocaat en zorgde er eerder voor dat San Francisco een extra opvanglocatie bouwde, maar organiseert ook jaarlijks een adoptie-event op het stadhuis. Mede dankzij haar mogen exotische dieren niet langer optreden binnen de grenzen van de Californische stad.

Volgens Tang is de beslissing belangrijk: "We really do believe that it will send a great message not just in San Francisco but across California, nationwide and hopefully worldwide

Gelicenseerde fokkers in de Bay Area hoeven zich overigens geen zorgen te maken.  Het betreft alleen honden die afkomstig zouden zijn van grootschalige fokbedrijven met twijfelachtige reputatie. "This proposed ordinance does not prevent responsible breeders from doing business in The City, and San Franciscans will still be able to purchase animals directly from breeders."  De maatregel moet het alleen heel moeilijk maken voor bedrijven die honden uit onduidelijke bronnen verkopen. Tang hoopt hiermee de consument te beschermen tegen "zieke" pups, zo schrijft ze in een editorial.

Dierenwelzijnsorganisaties zijn blij met de maatregel. Jaarlijks worden er in en rond San Francisco een kleine 6300 honden geadopteerd.

Het bericht komt overigens net nadat een nieuw onderzoek van de Mississippi State University laat zien dat er in de VS een adoptiehondentekort dreigt. Weliswaar sterven nog jaarlijks ruim 700.000 honden in de shelters, maar dat is veel minder dan de 2,5 miljoen waar tot nu toe van werd uitgegaan, en die door de "adopt-don't-shop"aanhangers stelselmatig worden geadverteerd. Rond de 5,5 miljoen honden komen in de VS jaarlijks in de opvang terecht. Het onderzoek werd gefinancierd door de Pet Leadership Council, die organisaties, waaronder de American Kennel Club en de Amerikaanse Pet Products Association vertegenwoordigt;  Dit zijn wel organisaties die lijnrecht tegen de adopt-don't shop-beweging ingaan.

Fokkers en eigenaren van dierenwinkels hebben lang betoogd dat regelingen die adoptie bevoordelen boven het kopen van pups misleidend zijn en, zeggen dat er niet genoeg honden in de asielen zitten om aan de  nog steeds toenemende vraag van Amerikanen naar honden te voldoen. 44% Van de Amerikaanse huishoudens heeft tenminste één hond, op basis van levensduur is daarom berekend dat de Amerikaanse "hondenmarkt" jaarlijks behoefte heeft aan 8 miljoen honden, en rond 2036 zal dat zelfs stijgen naar 9,2 miljoen pups. Het aantal dieren in opvang is daarvoor te weinig, en te veel maatregelen tegen fok zal illegale import alleen maar verergeren, aldus de handelsorganisaties.