• Doorstart onderzoek epilepsie bij Drentsche Patrijshond
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Doorstart onderzoek epilepsie bij Drentsche Patrijshond

Thu, 05/16/2024 - 16:58

Epilepsie is een van de moeilijkste dingen om goed in kaart te brengen. Er wordt al jaren onderzoek gedaan bij zowel mensen als dieren maar helaas is de wetenschap nog niet veel verder gekomen. Een aantal jaar geleden deed dr. Evy Beckers van Universiteit Gent onderzoek bij de Drentsche Patrijshond. Hierbij waren wel enkele goede resultaten maar niet voldoende om een test te kunnen ontwikkelen.

Dierenarts en neuroloog prof. dr. Paul Mandigers (Universiteit Utrecht), prof. dr. Bart Broeckx en prof. dr. Luc Peelman (beiden Universiteit Gent) zetten dit onderzoek nu gezamenlijk voort.

Maar voor onderzoek zijn natuurlijk honden nodig. Vandaar deze oproep van de Vereniging Drentsche Patrijshond (VDP).
Voor onderzoek zijn veel honden nodig. De eigenaar hoeft geen lid te zijn van een rasvereniging, want het gaat om de hond. Er worden honden gezocht met epilepsie, en als controledieren worden er honden gezocht zonder epilepsie, geboren vóór 2014.

Gratis bloedafname

Voor de bloedafnames moet een eigenaar natuurlijk naar de dierenarts. Maar ook hier is goed nieuws: alle klinieken van AniCura en Evidensia werken hier gratis aan mee. Het kost deelnemers dus niets, alleen de tijd om naar de kliniek te gaan.

Er is natuurlijk een goede reden om dit onderzoek voort te zetten. Bij het eerste onderzoek is weliswaar geen directe marker gevonden, maar er werden wel variaties gevonden die bij epilepsielijders anders waren dan bij vrije, gezonde honden.
Waar bij het nieuwe onderzoek dus naar gezocht gaat worden is of de variaties misschien een indicatie voor een risico zijn. Met andere woorden: of in de genen zichtbaar kan worden gemaakt of een hond een kans heeft op epilepsie. En als die variaties er niet zijn, of dat dan betekent dat er géén kans is op epilepsie.
Wat dus geprobeerd wordt is een methode te vinden waardoor een risicoschatting kan worden gemaakt.

Grote stap

Nu zullen mensen zeggen dat je eigenlijk moet gaan zoeken naar hét gen. Alleen, zo werkt het niet bij epilepsie. Epilepsie is een ziekte waarbij meerdere genen betrokken zijn, en het gaat zeer waarschijnlijk niet alleen om “zieke genen”, maar ook om varianten die een ander gen “aan” of “uit” kunnen zetten. Als er binnen deze complexe reeksen dus één gen kan worden gevonden dat risico’s beter in te schatten maakt, zou dat een grote stap voorwaarts zijn.

Meer hierover lees je hier.

Ook honden die al mee hebben gedaan aan het onderzoek in Gent wordt gevraagd contact op te nemen (ook als de hond is overleden), want hiervoor is een vragenlijst beschikbaar die een bijdrage kan leveren.

Foto: