• Erwtjes mogelijke oorzaak DCM?
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Erwtjes mogelijke oorzaak DCM?

Thu, 08/19/2021 - 16:45

Het meest recente onderzoek naar DCM bij honden ziet een sterk verband tussen erwten in het voer en het voorkomen van DCM. Maar een echt causaal verband is nog niet aangetoond...

Het onderzoek loopt al langer, maar in de meest recente uitkomsten wordt er een sterke link gevonden tussen bepaalde peulvruchten, vooral erwten, en de hartziekte DCM. De ziekte, een vorm van congestief hartfalen, is in een groot aantal gevallen dodelijk. Vooral middelgrote tot grote rassen worden getroffen.

De nieuwe uitkomsten, in een door de Food and Drugs Administration uitgevoerd onderzoek, tonen aan dat erwten tot het potentiële probleem zou kunnen leiden. De peulvrucht werd geïdentificeerd als een waarschijnlijke factor in het nieuwe onderzoek van Tufts University.

De onderzoekers onderzochten hondenvoer dat eerder werd geassocieerd met DCM en vergeleken het met ander voedsel. Er werd gekeken naar meer dan 800 verschillende mogelijke stoffen, waaronder erwten en linzen, ook wel peulvruchten genoemd, die aan verschillende hondenvoeding worden toegevoegd. En zo bleek dat erwten de grootste associatie hadden met het krijgen van DCM. De onderzoekers schrijven “Erwten en, in mindere mate, linzen lijken een mogelijke primaire bron te zijn voor de biochemische verbindingen die significant hoger blijken te zijn in 3P/FDA-diëten. Hoewel we niet met zekerheid kunnen vaststellen of een van deze verbindingen en ingrediënten oorzakelijk is voor ziekte, ondersteunen de bevindingen erwten als een van de belangrijkste mogelijke ingrediënten die verband houden met dieet-geassocieerde DCM bij honden.”

Een andere mogelijkheid is dat in bepaalde (glutenvrije) voedingsmiddelen er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is. “Een mogelijke hypothese met betrekking tot hoe de 3P/FDA-diëten kunnen bijdragen aan DCM, stelt dat deze diëten mogelijk onvoldoende belangrijke voedingsstoffen bevatten die tot ziekte leiden. Met betrekking tot voedingstekorten waren verschillende verbindingen die relevant zijn voor het hartmetabolisme, waaronder B-vitamines en verwante verbindingen, lager in 3P/FDA-diëten. B-vitamines zijn co-factoren in tal van reacties die relevant zijn voor het hartmetabolisme.”

"Ik zie dit als een stukje van de puzzel", vertelt auteur Lisa Freeman, een veterinaire voedingsdeskundige bij Tufts, aan NBC News. "Dit onderzoek helpt ons de mogelijkheden te beperken om naar te kijken, zodat we ons kunnen concentreren op de meest waarschijnlijke oorzaken en sneller tot een antwoord kunnen komen en voorkomen dat andere honden worden getroffen."

Volgens het onderzoek is DCM "de op één na meest voorkomende hartziekte die honden treft, met een prevalentie van meer dan 50 procent bij sommige rassen." Het kan congestief hartfalen of "plotselinge dood" veroorzaken bij bepaalde rassen met een genetische aanleg voor de ziekte, waaronder boksers, Duitse doggen, Dobermann-pinschers en cocker-spaniëls. Ander onderzoek toont aan dat niet-erfelijke vormen het gevolg kunnen zijn van andere factoren, waaronder bestaande medische aandoeningen en voeding.

Volgens het onderzoek worden erwten en linzen vaak gebruikt als vulmiddel in verschillende hondenvoeding, vooral bij zogeheten graan (gluten)vrije producten. Glutenallergie komt veel voor bij mensen, maar is vrij zeldzaam bij honden. Toch kiezen steeds meer mensen voor het zogenaamde glutenvrije voer.

De -Amerikaanse-  diervoederfabrikanten zijn niet blij, en zien veel tekortkomingen in het onderzoek. Volgens hen kan het geld dat nu aan dit soort voedingsonderzoeken besteed wordt beter gestoken worden in onderzoek naar oplossingen voor de ziekte zelf, zo stelt Ryan Yamka, P oprichter en onafhankelijk adviseur bij Luna Science and Nutrition, en oprichter van Guardian Pet Food Co, op Petfoodindustry.com.

 

 

Foto: pixabay