• Duitse rechter: verder kijken dan hoogte bij bepaling (hoogrisico)ras
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Duitse rechter: verder kijken dan hoogte bij bepaling (hoogrisico)ras

Tue, 02/18/2020 - 15:52

Er ging een juridisch gevecht van bijna vijf jaar aan vooraf, maar gisteren heeft de Duitse rechter dan eindelijk het verlossende woord gesproken. Mini-Bulterriërs Jagger en Louis uit het Duitse Dusseldorf zijn Mini Bulterriërs, ook al is hun schofthoogte iets hoger dan de in de standaard aangegeven 35,5 cm.

In het kort de voorgeschiedenis. De in 2008 geboren Miniatuur Bulterriër Jagger woont jarenlang zonder problemen bij zijn bazen in Duitsland. In de plaats Coesfeld. Maar dan moeten zijn bazen werkgerelateerd verhuizen naar Düsseldorf. En in Düsseldorf wordt gewerkt met de zo bekende “Rasseliste”, de lijst van honden die te allen tijde aangelijnd en van een muilkorf voorzien moeten zijn. Hoogrisicohonden worden ze soms -in Nederland onterecht- genoemd.

De bazen moeten dus de afstammingspapieren, de stamboom, naar de gemeente sturen. Maar die vertrouwt de oorspronkelijke fokster niet helemaal en wil dat de beide honden naar een “schouw” komen. En de dierenarts die die schouw uitvoert concludeert “Gewone Bulterriër, en muilkorf/aanlijnplichtig”.  Letterlijk “ Der Verdacht der Haltung eines gefährlichen Hundes wurde durch die Begutachtung bestätigt, da festgestellt wurde, dass bei Ihrem Hund phänotypische Merkmale des Bullterriers hervortreten. Ihr Hund wurde demnach als Standard Bullterrier beurteilt....."

Behalve aanlijnplicht geldt er voor honden van de Rassenliste ook vaak een veel hogere hondenbelasting, en verzekeringsplicht. Dus nemen de eigenaren een advocaat in de arm. Bovendien, een van de honden heeft PLL (Primaire Lens Luxatie is een goed herkenbare, pijnlijke en blind makende erfelijke afwijking) die wel bij de Miniatuur Bulterriër voorkomt, maar niet -volgens de bazen-  bij de gewone Bulterriër.

De gemeente Düsseldorfkomt ook met wat ‘aparte’ verklaringen. Zo zou de stamboom vervalst zijn, zijn de honden snel van ‘gewone’ bulterriërs omgeschreven naar miniatuur bulterriërs. En, zo stelt de gemeente, de miniatuur bulterriër bestaat pas 7 jaar. Dat laatste is strikt genomen niet helemaal verkeerd, want ca. 7 jaar geleden is het tot dan gezamenlijke nummer van de bulterriër (miniatuur en gewoon) pas in twee verschillende nummers gewijzigd.

En dus was het de rechter die dan eindelijk uitspraak deed gisteren. “Officiële dierenartsen moeten bij het beoordelen van fgevaarlijke hondenrassen op meer kenmerken letten dan de grootte (schofthoogte) allen.  Volgens een beslissing van de hogere administratieve rechtbank van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen mogen de dieren de vereiste grootte wel iets, maar niet meer dan tien procent overschrijden. Beide miniatuur bulterriërs zijn daarmee ontslagen van muilkorf, lijn en belasting, dat laatste grotendeels maar niet helemaal.

Een expert van de rechtbank in Bochum wees de rechter er op  dat de dieren, afgezien van hun grootte, niet de kenmerken hadden die nodig zijn voor een bulterriër zoals extreem sterke spieren.

De door de rechtbank aangestelde deskundige bekeek beide honden opnieuw voor de tafel van de rechter. Hij had 'Louis', de tweede hond,  al in 2016 gezien toen deze een jaar oud was. "Ik blijf bij mijn beoordeling van de tijd. Zelfs als hij vandaag sterker is," aldus deskundige Karan Malla. De hond, die toen 15 kilogram woog, had geen goed ontwikkelde spieren en geen andere klassieke kenmerken van een standaard bulterriër.

Foto's: Facebookpagina Jagger (zie bronnen)