Engeland stelt limiet aan merle
Engeland gaat restricties stellen aan het inschrijven van honden met de merle-aftekening.
Dat verzoek werd ingediend door meerdere rassen die deze kleur niet in hun populatie wensen.
De Engelse Kennelclub had al eerder verzoeken tot weigering ontvangen. Merle komt in steeds meer rassen voor, maar kan niet spontaan ontstaan. Onderzoek heeft al vele jaren geleden laten zien dat merle een gecompliceerde mutatie is die niet zomaar spontaan ontstaat, zoals veel rassen graag claimen. De wetenschap gaat er vanuit dat de eigenschap alleen kan voorkomen als de mutatie bewust in een ras is ingebracht.
Er zijn steeds meer rassen die in merle voorkomen. het is overigens niet de verdenking van vreemd bloed waardoor Engeland de restricties gaat opleggen. Volgens Frank Kane, voorzitter van de KC Breed Standards and Stud Book Committee, is het in de rassen waar merle al veel langer bestaat, geen probleem omdat men zich daar zeer bewust is van de risico's van deze kleurvariant: bij verkeerde combinaties kunnen er gehoor- en/of zichtproblemen ontstaan.
Dat bewustzijn is er in andere rassen niet en daarom, aldus Kane, zullen registratieaanvragen uit die rassen geweigerd worden.
Er werden al stambomen geweigerd voor een aantal rassen, maar de situatie is nu omgedraaid. Er is een lijst met rassen die worden geaccepteerd met merle, en alle overige rassen zullen worden geweigerd.
De geaccepteerde rassen zijn:
- Australian Shepherd
- Beauceron
- Bergamasco
- Border Collie
- Welsh Corgi Cardigan
- Dashond (de kleur heet hier dapple of tijger)
- Duitse dog
- Pyrenese herdershond
- Schotse collie langhaar en korthaar
- Shetland Sheepdog
Alle overige rassen hebben geen historie van merle in het ras en in hun rasstandaard wordt de kleur ook niet genoemd.
Dieren met een merle-aftekening zullen in Engeland dan ook geen stamboom meer krijgen.