• Castratie, is het nu wel of niet een goed plan?
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Castratie, is het nu wel of niet een goed plan?

Mon, 09/12/2016 - 22:34

Er zijn drie dingen die je nooit met familie of vrienden moet bespreken: religie, politiek en castratie bij honden. Wellicht overdreven, maar discussies gaan vaak op het scherpst van de snede, zelfs tussen wetenschappers. Wetgeving is vaak het begin van de discussie, bijvoorbeeld in Long Beach, waar eigenaren verplicht zijn hun hond op de leeftijd van 6 maanden te castreren. Felle discussies uiteraard, en de American Kennel club kwam in verzet. Fokkers kunnen overigens dispensatie krijgen mits ze aan strenge bedrijfseisen voldoen (en dan mogen ze pups verkopen). Hobbyfokkers moeten zich melden, en mogen alleen dan hun dieren intact laten als ze beloven deze gratis weg te geven. Een vrijbrief voor broodfokkers?

En dan de andere kant, Noorwegen. Daar geldt een wettelijk verbod om honden te castreren, tenzij er doorslaggevende medische redenen zijn. Deze wetgeving werd in 2011 ingevoerd. In Amerikaanse bladen - daar is iedereen tenslotte voorstander van (liefst zo vroeg mogelijk) castreren - lezen we dramatische verhalen van Noorse dierenartsen over bijtincidenten. Echter, Noorwegen houdt geen goede statistieken bij over hondenbeten, zeker niet op hond-hond niveau, dus we moeten het doen met de grove schatting van 5000 hondenbeten (bij mensen) per jaar, hondenbeten die in het ziekenhuis terechtkomen dan. Te vergelijk, Nederland kent er ongeveer 12.000. Noorwegen telt 5 miljoen inwoners, dus relatief zou dit iets hoger zijn dan in Nederland.  

Wat doet castratie

Wat doet castratie nu met de hond, wat zijn de voor en nadelen.


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden