• Duurste herdershond ooit
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Duurste herdershond ooit

sam, 07/04/2020 - 13:43

Op online veilingen worden hoge bedragen geboden voor kampioens-herdershonden

We wisten het  al van Tibetaanse Mastiffs, die een tijdje een hype waren met name in China, en voor meerdere honderdduizenden euro’s  verkocht werden. Ook bepaalde types American Bullies gaan voor enorme bedragen weg.  Nieuwste “loot aan de stam” van dure honden lijken nu de Border collies gaan worden. Dat meldt de website Tatler, een Engels lifestyle magazine. Een zwart-witte Border collie-teef, Sally genaamd, uit een echte werklijn werd eind juni verkocht voor maar liefst voor £ 19.451, ongeveer 21.500 euro.  Sally werd op een online veiling verkocht. Vooral veel kopers uit andere landen dan Engeland zijn geïnteresseerd. Sally komt uit de kennel van David en Kevin Evans.

 Vier maanden geleden verkocht ene Emma Gray, een herderin in Northumberland, een tweeënhalf jaar oude teef genaamd Meghan, uit een familie van kampioenen , op een veiling voor 21.000 euro aan een boer in Oklahoma die een kudde wagyu-runderen heeft. De bloedlijn is allesbepalend; De vader van Meghan was Roy, een tweevoudig internationaal kampioen herdershonden en haar moeder is de zus van een andere kampioen. Ook Sally werd verwekt door Derwen Doug, een vooraanstaande dekreu. Het paar won de Europese kampioenschappen 2018 en werd tweede in de World Sheep Dog Trials.

Het was een zeer succesvolle veiling voor de familie Evans: naast Sally verkocht vader David ook een 25 maanden oude teef (genaamd Non) voor 12.000 euro, terwijl Kevin een 31 maanden oude herdershond verkocht (genaamd Lynn) voor 11.400 euro.

De gemiddelde prijs voor een op een veiling verkochte herdershond is doorgaans ongeveer 2200 euro

Op de online veiling georganiseerd door Farmers Marts of Dolgellau, schreven ze de hoge prijzen en het concurrerende bieden toe aan het feit dat bieders zich van over de hele wereld hadden aangemeld. 'Succesvolle bieders buiten het VK kwamen uit Ierland, Canada, de VS, Noorwegen, Duitsland en Zwitserland', vertelde directeur Rhys Davies aan de Times . Op de eerste veiling ging de best verkochte hond naar een koper uit Frankrijk en ook mensen uit Zweden, Colombia, Zuid-Afrika en Tsjechië meldden zich aan voor de veiling.

Foto: Screenshot uit de video van Kevin Evans over Sally (Youtube, video hieronder)