• Mastiff-drama in Tibet door ingestorte hype
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Mastiff-drama in Tibet door ingestorte hype

sam, 09/23/2017 - 12:22

De waanzin van de dure, gehypte hond, iets wat we met Labradoodles en Franse bullen maar al te goed ook hier kennen, bereikt nieuwe hoogtes in China. Althans, de waanzin als de hype overwaait.  Want Tibet wordt geteisterd door duizenden Tibetaanse Mastiffs die het land onveilig maken. De reden, de markt voor deze honden is ingestort en de rijke Chinese eigenaren dumpen hun hond massaal.  En zo -zo schrijft Quartz Media- worden grote gedeeltes van het Tibetaanse plateau letterlijk bedolven onder de zwervende giga-honden, nu niemand ze meer wil kopen.

April jl. kwam er (zie hieronder) al een documentaire uit die gaat over het lot van deze ongewenste honden. Een Tibetaans klooster heeft zich het lot van de dieren aangetrokken en vangt er nu honderden op, iets wat een druppel op een gloeiende plaat lijkt.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie Gangri Neichog worden er door heel Tibet heen dit soort opvanglocaties ingericht door lokale bewoners en kleine organisaties en kloosters/tempels. De hype nam af rond 2013, en sindsdien is de Tibetaanse Mastiffs geen onbekende meer onder de zwerfhonden in Tibet.

In het gebied Qinghai’s Guoluo alleen blijken al 14.000 van de in totaal ca. 50.000 honden in het gebied zwerfhonden te zijn. In Lhasa, de Tibetaanse hoofdstad, lopen er nog eens 13.000 (in 2015). Een opvang in Lhasa, gebouwd voor 2000 honden, vangt er nu 7000 op. Volgens de oprichter van Gangri Neichog, Yin Hang, is het zwerfhondenprobleem bijna volledig het gevolg van het instorten van de Tibetaanse Mastiff-economie. "Veel mensen dachten in no time rijk te worden en begonnen met het fokken van Mastiffs, maar slechts een enkeling heeft er ooit echt wat aan verdiend."

Het begon door de gekte in China, een kleine tien jaar geleden. Door de grotere open-markteconomie ontstonden nieuwe rijken, die van gekkigheid niet meer wisten wat te doen met hun geld. Het bezitten van een Tibetaanse Mastiff, een hond die binnen de Chinese cultuur speciale eigenschappen wordt toegedicht- werd echt een statussymbool.  Op het hoogtepunt van de hype werden twee Tibetaanse Mastiffs verkocht voor 2,5 miljoen euro, op een tentoonstelling voor exclusieve huisdieren.  Enkele jaren eerder werd een Tibetaanse Mastiff, ook weer gekocht voor ettelijke tonnen, met een auto-escorte van 30 auto's van het vliegveld gehaald door een Chinese zakenvrouw.

En arme fokkers in Qinghai en Tibet sprongen daarop in, en fokten massaal. Maar, zo vertelt de voorzitter van de rasvereniging in China, Zhou Yi, slechts een handvol wist echt geld te verdienen. Van de 3000 fokkers op het hoogtepunt van de hype zijn er 2000 failliet. De markt zelf is met meer dan 80% gedaald. Was een bod van bijna 300.000 euro in 2013 reden om je neus op te halen, nu koop je diezelfde Tibetaanse Mastiffs voor een paar honderd euro.

En veel kopers hadden ook geen idee wat ze in huis haalden. De Tibetaanse Mastiffs werden gehouden op kleine stadsappartementjes, vaak met alleen het idee om snel pups te krijgen. Waren eenmaal de pups het huis uit, dan ging de moeder er vaak snel achteraan. Ook werd er -om nog specifiekere kenmerken te krijgen- veel inteelt gepleegd, met als gevolg de onvermijdelijke gezondheidsproblemen.  En de honden die niet de pech, of het geluk, hebben om op straat te belanden, worden nu veelvuldig gebruikt om te eten, in China's "traditionele" keuken.

De situatie in Tibet is niet alleen slecht voor de honden, ook de mensen en andere dieren lopen gevaar.  De verwilderde honden vallen mensen en vee aan, of uitsterven van andere predatoren dreigt doordat de honden ze verjagen. Het overwegend Boeddhistische Tibet, waar het doden van dieren tegen het geloof gaat, maakt een snelle (zij het onplezierige) oplossing van het probleem ook niet gemakkelijk.

Abandoned Tibetan mastiffs from thethirdpole on Vimeo.