• Studie onthult genetische overeenkomsten van osteosarcoom tussen honden en kinderen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Studie onthult genetische overeenkomsten van osteosarcoom tussen honden en kinderen

lun, 07/22/2019 - 14:37

Een vorm van botkanker bekend als osteosarcoom is genetisch vergelijkbaar voor honden en kinderen, kinderen van mensen dus. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd door Tufts University en het Translational Genomics Research Institute (TGen). De bevindingen kunnen helpen om de blokkade te doorbreken in de behandeling van deze dodelijke ziekte, die in bijna drie decennia geen significante medische doorbraak heeft gezien.

"Hoewel osteosarcoom (OS) zeldzaam is bij kinderen, komt het maar al te vaak voor bij veel hondenrassen, waardoor het een uitstekende kandidaat is voor het soort vergelijkende studies naar de biologie van kanker dat de ontwikkeling van geneesmiddelen voor zowel kinderen als honden zou kunnen verbeteren," zegt Will Hendricks, universitair docent bij de afdeling Integrated Cancer Genomics van TGen, en een van de auteurs van het onderzoek.

De onderzoekers hebben de genomen van 59 zieke honden in beeld gebracht, waarbij ze ontdekten dat osteosarcoom bij de hond veel van de genetische kenmerken van menselijk OS deelt, zoals bijvoorbeeld lage mutatiesnelheden, een complexe structuur, veranderde cellulaire routes en unieke genetische kenmerken van uitgezaaide tumoren die zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam.

Het onderzoek  identificeerde ook nieuwe kenmerken van de ziekte bij honden, inclusief terugkerende en mogelijk kankerverwekkende mutaties in twee genen, SETD2 en DMD. Deze bevindingen moeten verder worden onderzocht.

OS is een agressieve ziekte en de meest gediagnosticeerde primaire bottumor bij honden en kinderen. Hoewel het een relatief zeldzame vorm van kanker is bij de mens - met minder dan 1.000 gevallen per jaar - treft OS jaarlijks meer dan 25.000 honden.

Hoewel chirurgie en chemotherapie de overleving kunnen verlengen, sterft ongeveer 30 procent van de kinderen met OS binnen 5 jaar aan uitzaaiingen. De kanker is veel sneller bij honden, meer dan 90 procent van de honden overlijdt binnen twee jaar aan de ziekte en de uitzaaiingen.

Door gebruik te maken van de overeenkomsten tussen de menselijke en hondachtige vormen van OS, is het belangrijk om te begrijpen hoe deze agressieve kanker zich ontwikkelt en verspreidt. Bovendien biedt het een mogelijkheid om therapieën te ontwikkelen die een verschil maken in het leven van kinderen en huisdieren," zo vertelt een van de onderzoekers,Dr. Trent, die al meer dan een decennium een ​​voorstander is van de vergelijkende oncologie.

Gedurende het onderzoek zijn er geen honden opzettelijk aan proeven onderworpen. Alleen weefselmonsters van honden met natuurlijk voorkomende kankers werden onderzocht.

dossier