Hond aanlijnen als er iemand anders aankomt, zegt Duitse rechter | Dogzine

Hond aanlijnen als er iemand anders aankomt, zegt Duitse rechter

loslopende hond en baas

Voor wie met zijn hond in Duitsland even lekker door het bos wil lopen, en daarbij de hond zonder lijn heeft, wordt het opletten geblazen. Een uitspraak van de rechtbank in Koblenz afgelopen woensdag heeft mogelijk verstrekkende gevolgen.

Want alle wandelaars die een loslopende hond tegenkomen, zonder “baas” in de buurt, mogen zich daartegen verweren, ook al heeft de hond geen enkel kwaad in de zin. De uitspraak in Koblenz biedt jurisprudentie voor al die dorpen en steden die een zogenaamde  Gefahrenabwehrverordnung hebben, en dat zijn er veel.  De Hogere Regionale Rechtbank (OLG) bevestigde een uitspraak van het Landgericht Mainz met de resolutie die afgelopen woensdag werd gepubliceerd.

De zaak kwam aan het rollen toen een jogger, die met zijn aangelijnde hond in het bos liep, werd benaderd door een loslopende hond van een wandelend stel. Toen de hond van een wandelend paar hem naderde, vroeg hij hen hun hond terug te roepen. De hond reageerde niet op het terugroepen.  Ondanks dat de hond uiteindelijk alleen wilde spelen, probeerde de jogger hem met een tak op afstand te houden. Daarbij gleed de jogger uit en kreeg een hamstringblessure, waar hij voor geopereerd moest worden.

Ondanks dat het andere stel beweerde dat hun hond alleen maar wilde spelen met de hond van de jogger, en niet agressief was. De hond bevond zich wel uit het zicht van het stel. De lokale rechter vond dat de jogger in zijn gelijk stond, en dat de kosten van de operatie voor rekening van het wandelende paar kwam. In hoger beroep werd dat bevestigd, ook al stelde de tegenpartij dat de jogger de hond niet had hoeven afweren.

Volgens de lokale voorschriften en deze jurisprudentie moeten honden buiten de bebouwde kom onmiddellijk worden aangelijnd, zelfs zonder dat het gevraagd wordt, als er een andere wandelaar, jogger of stel met aangelijnde hond aankomt. Niet aangelijnd betekent dus aansprakelijk voor eventuele schade.

Duitsland kent nog meer regels voor loslopende honden, zo mag een jager in het bos een loslopende hond afschieten.


 


 

Wellicht ook interessant

stockfoto pixabay

Another wolf was spotted in the Netherlands

This morning another wolf was spotted in the Netherlands, to be exact in Twente (in the east of the country).

wolf

A day at the wolves, a fairytale demasqued

Just forty kilometers across the border at Nijmegen you find the German town of Sonsbeck, and there Jos de Bruin from Wolves Unlimited has wolf sanctuary.

vdh

Judge Peper suspended for now

At a show of the German Pinscher Schnauzer Club 1895 eV Judge Peper left some dogs in his car. Because of the warm weather, this was fatal for at least one of the animals.