• Protest in Korea tegen eten hondenvlees
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Protest in Korea tegen eten hondenvlees

dim, 07/14/2019 - 16:03

Tientallen mensen die zich verzetten tegen het eten van hondenvlees, waaronder de Amerikaanse actrice Kim Basinger, verzamelden zich in de buurt van de Nationale Assemblee in Seoul op een van de drie "hondenvleesdagen" in Zuid-Korea, bekend als Boknal. Daar werd geprotesteerd tegen deze traditie, en tegen het in stand houden van hondenslachterijen. Boknal wordt tijdens de warmste dagen van het jaar gehouden, hondenlees eten zou verkoeling bieden.Veel Koreanen eten op deze dag hondenvlees, evenals kippensoep, in de overtuiging dat het hen het beste helpt de hitte te weerstaan.

"Ze hebben je tranen niet nodig, ze hebben je hulp nodig," zei Basinger over de honden. "We moeten deze wreedheid op deze planeet beëindigen, we moeten lijden verhelpen, het is traditie, maar het is tegen de rechten van dieren."

De demonstranten droegen borden bij zich met teksten als: "Hoeveel miljoenen moeten er nog sterven voordat het eten van hondenvlees eindigt?"  Ze zetten ook nep hond karkassen op een tafel.

Vorig jaar stelde een lid van Chang-won, de regeringspartij van Zuid-Korea, een amendement voor op de dierenbeschermingswet om te voorkomen dat het dieren die niet zijn gespecificeerd als vee, zoals honden en katten, worden afgeslacht. Omdat de wet nog niet is aangenomen, zijn volgens de activisten miljoenen honden in de tussentijd omgekomen.

Leden van de Koreaanse vereniging voor hondenvlees hielden een tegendemonstratie in de buurt, waarin werd opgeroepen tot de legalisatie van hondenvlees. Dit waren boeren die honden fokken die worden verkocht aan restaurants die gestoomd hondenvlees op de kaart hebben staan.

Hondenvlees is noch wettelijk, noch expliciet verboden in Zuid-Korea. Hondenvleesrestaurants zijn wel aan het afnemen,  omdat jongere mensen hondenvlees een minder aantrekkelijke maaltijd vinden.

Honden als huisdier groeit in populariteit, en vorig jaar gaf een onderzoek aan dat ongeveer 80 procent van de Zuid-Koreanen het voorgaande jaar geen hondenvlees had gegeten. Maar veel mensen verzetten zich nog steeds tegen het verbieden van hondenvlees, omdat ze het zien als overgave aan de westerse druk. Sommige ouderen geloven dat hondenvlees het seksuele uithoudingsvermogen verbetert.

Verschillende honden die werden gefokt om te worden gegeten maar vervolgens werden gered uit de Dog Meat Trade werden naar de demonstratie meegenomen.