• Onduidelijkheid op hondenvoeretiket blijft
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Onduidelijkheid op hondenvoeretiket blijft

mer, 02/20/2019 - 16:09

Toegegeven, als een leverancier van (gepersonaliseerd) hondenvoer een rapport over de ingrediënten van andere hondenvoerproducten uitbrengt, en een site die meer dan 1000 andere producten voor hondenvoeding “beoordeelt” kun je je enigszins afvragen hoe objectief die beoordeling is.

Anderzijds, al is dit een Engels onderzoek, zien we dit ook in Nederland en België gebeuren. Een heel groot gedeelte van al die merken neemt in de ingredientenopgave op de verpakking generieke termen op, maar noemt niet ‘man en paard’, geeft geen ondubbelzinnige uitleg over wat er in het product zit. Volgens paws.com (de leverancier van het gepersonaliseerde voer dus) zou in Engeland 95% van de verpakkingen onvoldoende duidelijk maken wat er in zit.

Die 95% van grote merken noemt op de verpakking generieke termen zoals 'vleesderivaten',  en dat kan van alles zijn, van echt vlees tot zoals snavels, hoeven, veren en wol. En nog iets wat hier in de Lage Landen nauwelijks zal verschillen van Engeland, ruim 42% van de hondenbezitters weet niet wat het voedsel is dat ze hun honden geven.  89% vindt dat hondenvoeretiketten exacte ingrediënten moeten bevatten. Fabrikant Paws denkt dan ook dat “Hondenbezitters worden misleid om hun huisdieren voedsel van slechte kwaliteit te geven, waarbij bijna de helft (47%) toegeeft dat ze het moeilijk vinden om hondenvoedseletiketten te begrijpen.”

Behalve dat vage “vleesproducten” of “vleesderivaten” (of hoe hety ook maar omschreven is), hebben we nog de toevoegingen van plantaardige oorsprong, de “derivates of vegitable origin”. Nu kunnen plantenbestanddelen heel voedzaam zijn voor honden (de discussie daarover loopt in ieder geval nog), maar of bladeren en takjes, zaadschillen en zo dat ook zijn?  Vezelrijk en vulmiddel, dat wel, maar van enige toevoeging? En opnieuw maat de omschrijving dat niet duidelijk.

#Fuzzy Fats is de derde groep die Paws (nog steeds die fabrikant) identificeert. ”Oil and Fats”, “natuurlijke vetten, nu ja, hoe het ook maar omschreven is. En ook in die vetten zit een groot verschil, van laag kwalitatieve vetten die met kunstmatige stoffen nog een beetje lekker moeten gaan smaken (voor de hond) tot wel echte kwaliteitsproducten.  De #unclear carbs, de koolhydraten van onbekende oorsprong, vormen nummer 4. Van granen en dergelijke stoffen in een redelijk natuurlijke vorm tot ver verwerkte meelproducten, welke langzamerhand geen enkele voedingswaarde meer bevatten. En ja, dan zijn er nog de kleur, smaak en conserveermiddelen. In menselijk voedsel al bijna niet na te gaan, laat staan in de brokken van de hond. Of het rauwe vlees, want ook dat is lang niet allemaal even puur.

beoordeling

Meer dan driekwart (77%) van de hondenbezitters zegt dat ze erop vertrouwen dat het voedsel dat ze kopen hun honden gezond en fit zal houden. 66% (van de Engelsen) geeft echter toe dat hun hond lijdt aan obesitas of andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, huid- en vachtproblemen - mogelijke tekenen van slechte voeding.

“Hondenbezitters in het Verenigd Koninkrijk vragen om een ​​duidelijkere etikettering, aangezien meer dan één op de drie (39%) toegeeft dat ze niet weten of het voedsel dat ze kopen goed is voor hun hond of niet. Iets minder dan de helft (42%) voelt zich misleid door te ontdekken dat voedsel dat als 'met kip' is gelabeld, maar 4% kip kan bevatten (wat geldt voor alle vleesrassen - zoals lamsvlees, rundvlees en zalm) en als een resultaat, 89% vindt het belangrijk dat hondenvoeretiketten exacte ingrediënten bevatten.”

Voor wie zijn eigen voeding, mits ook verkrijgbaar in Engeland, wil controleren langs de meetlat van Paws, dat kan via paws.com/dog-food-checker. Desgewenst zijn verschillende verpakkingen zelfs onderling te vergelijken.

vergelijking

Dat het Paws-onderzoek niet nieuw is, in 2015 werd al een onderzoek gepubliceerd van de Universiteit van Nottingham.   "Veel petfood bevat diersoorten die niet staan vermeld op het etiket. Dit blijkt uit een studie die is gepubliceerd in Acta Veterinaria Scandinavica. De studie, onderzocht 17 populaire natte en droge hondenvoersoorten. Het voer werd onderzocht op de aanwezigheid van DNA van rund, varken, kip en paard. Er werd in de monsters geen DNA van paarden gedetecteerd, maar wel van diersoorten die niet op het label waren vermeld. Veertien merken bevatten koe, kip en varken, terwijl deze niet op het etiket stonden. Van de zeven merken waar op het etiket ‘met rund’ vermeld stond, bevatten er maar twee meer rund dan varken en kip. De onderzoekers concludeerden dat de 

Voor wie meer wil weten:

bron

Food Transparency report