• Alleroudste afbeeldingen van honden gevonden
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Alleroudste afbeeldingen van honden gevonden

ven, 11/17/2017 - 12:15

Het zijn waarschijnlijk de alleroudste afbeeldingen van honden ooit gemaakt. Meer dan 8000 jaar oud. En recent werden ze bij opgravingen in het noordwesten van Saudi-Arabie gevonden.

 Uitgesneden in een rots van zandsteen zien we een man, vermoedelijk een jager, met 13 honden. Opvallend detail, twee van de honden zijn aangelijnd. Een afbeelding van de mens die controle heeft over de dieren. Dat schrijft Science Magazine deze week. Een dergelijke afbeelding zet de domesticatiedatum van honden op de tocht, men nam aan dat dit pas eeuwen later gebeurde.

Of deze interpretatie inderdaad klopt zal nog de nodige studie noodzakelijk maken. Maar als dit blijkt zou de mens al duizenden jaren langer gebruik maken van de diensten van honden. 

Het jachttafereel werd gevonden bij Shuwaymis, in het heuvelachtige noordwesten van het Arabisch schiereiland. Ooit was het gebied groen en vruchtbaar door forse regenval, en stroomden er brede rivieren. De  Duitse archeologe Maria Guagnin is daar sinds drie jaar met opgravingen bezig. In totaal zijn er meer dan 1400 rotstekeningen met ruim 7000 verschillende dierafbeeldingen gevonden en gecategoriseerd.

canaan dog
Canaan Dog, Hodowla Samorodok Hanaana http://www.ruscanaan.ru - Alexandra Baranova

Vermoedelijk kwamen de jager-verzamelaars 10.000 jaar geleden naar die regio. Uit die tijd stammen beelden van vrouwen met rondingen. Rond 7-8000 jaar geleden veranderde de levensstijl en werden het eerder herders, dat blijkt dan weer uit gevonden skeletten in de Jubbah-regio.Ook komen er meer afbeeldingen van geiten, schapen en runderen tevoorschijn in die tijd. En in de tijd tussen deze afbeeldingen zien we de honden, in totaal werden er 156 in Shuwaymis en 193 afbeeldingen in Jubbah gevonden. De honden zijn gemiddeld van grootte, met rechtopstaande oren, vrij korte snuiten en staarten met een forse krul. De overeenkomst met de Canaan-hond (uit Israel) is sterk. In de taferelen zijn de honden vaak met prooi te zien, wilde ezels en gazellen. Mannen met handbogen doen nog mer vermoeden dat het om de jacht ging.


 

Lees ook: Oudste fokkers al 8500 jaar geleden actief


Op basis van slijtage en vormgeving konden de archeologen de tijd waarin de tekeningen zijn gemaakt aangeven.  Met deze vondst zijn de tot nu toe bekende "oudste" tekeningen, afkomstig uit Iran, hun record kwijt. Die waren net enkele honderden jaren jonger.

jubbah

De Canaan hond is een inheemse, wilde hond uit het Midden Oosten. De vergelijking kan betekenen dat deze vroege mensen de hond hadden gedomesticeerd en er mee fokten, het kan ook zijn dat het om gedomesticeerde wolven of wolfachtigen uit die regio gaat. In dat geval zou de band t de honden nog duizenden jaren eerder begonnen kunnen zijn, ca. 15-30.000 jaar geleden. Zouden de tekeningen overigens wel jonger zijn dan 8000 jaar, iets wat nog mogelijk is, blijven z van belang. De eerste "aangelijnde" honden in afbeeldingen zijn namelijk van 5500 jaar geleden, dus de "lijn" is daarmee ineens een paar duizend jaar ouder geworden.

Het zou ook nog kunnen dat de "lijnen" zuiver symbolisch waren, om de band met de honden uit te drukken. Ze zijn zeer gedetailleerd afgebeeld, tot aan geslacht en vachttekening toe.  Oftewel, ze werden als heel belangrijk gezien.

bron

Science Magazine