• Eerste antilichaamtherapie helpt honden met enorme jeuk
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Eerste antilichaamtherapie helpt honden met enorme jeuk

ven, 06/30/2017 - 15:38

Diergeneesmiddelfabrikant Zoetis heeft de goedkeuring gekregen voor het eerste monoklonale antilichaam (mAb) op de veterinaire markt van de EU.

Cytopoint is een nieuwe behandeling voor de klinische tekenen van atopische dermatitis  bij honden. Cytopoint (lokivetmab) is een nieuwe behandeling voor de klinische tekenen van atopische dermatitis bij honden, waaronder jeuk en ontsteking.

Cytopoint is gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Londen op 26 juni jl. Het middel is 'immunologisch stil', en kan zich specifiek richten op het doeleiwit en dat specifieke eiwit, dat de jeuk veroorzaakt, vervolgens neutraliseren  Het gaat om eiwit Canine Interleukine 31 (CIL-31).

Het middel wordt eens per maand per injectie toegediend. Cytopoint is het  tweede product dat voortkomt uit Zoetis' nieuwe Amerikaanse onderzoeks- en ontwikkelingslijn en aansluit bij Apoquel - een mondelinge toegediende Janus-kinase-remmer, die ook bij acute jeuk gebruikt wordt.

Bij de lancering beschreef Andy Hillier, de medische voorman van Zoeitis, het product als een Quantum Leap, een gigantische sprong voorwaarts.

"Monoklonale antilichaamtherapie is het snelst groeiende therapeutische gebied in de menselijke geneeskunde en Zoetis heeft zich er nu op gericht om te kijken hoe deze therapieën kunnen worden vertaald naar de diergezondheid," zei hij.

"Monoklonale antilichamen worden ontwikkeld in een laboratorium uit een enkele cellijn en bij toediening aan patiënten richten ze zich specifieke antigenen en neutraliseren deze."

mAbs bootsen de activiteit van de eigen natuurlijk geproduceerde antilichamen van het dier na zonder een immuunrespons, zeg maar een allergische reactie, bij de gastheer te veroorzaken.

"Dit is de eerste antilichaamtherapie van zijn soort in de diergeneeskunde om de jeukcyclus te doorbreken en verlichting te geven aan honden die aan atopische dermatitis lijden." aldus Hillier.

bron

Amerikaanse informatie