• Dictator onthult standbeeld van lievelingsras
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dictator onthult standbeeld van lievelingsras

ven, 11/13/2020 - 10:30

De Alabai moet de trots van het land verbeelden

Hondenliefhebbers plaatsen hun hond wel eens op een voetstuk, maar President Gurbanguly Berdymukhammedov van Turkmenistan heeft dat wel heel letterlijk genomen. Hij verklaarde zijn liefde voor de Centraal-Aziatische herder, een ras dat plaatselijk bekend staat als de Alabai, door het laten maken van  een 5 meter hoog standbeeld.

Het monument voor de hond, met de staart  en het hoofd omhoog, staat op een rotonde in de hoofdstad Ashgabat. Het staatspersbureau van Turkmenistan liet weten dat het de 'trots en zelfvertrouwen' van het ras weerspiegelt. Afgelopen woensdag werd het beeld onthuld tijdens een ceremonie, compleet met  zangers en dansers, gekleurde ballonnen en een enorm televisiescherm op de voet van het standbeeld met video’s van de honden. De staatsomroep plaatste de beelden ook op Youtube.

De staatsmedia schrijven: "Het initiatief om een ​​monument voor een hond te plaatsen, betuigt respect en eer aan de voorbeeldige moed en  het grote hart van deze prachtige dieren en hun rol in de historische bestemming van de natie. Trots en zelfvertrouwen, die expressief worden weerspiegeld in een nieuw monument, dat een van de kruispunten op Magtumguly Avenue siert, is kenmerkend voor de alabai. Het beeld ziet er schitterend uit. De hoogte van de sculptuur is 6 meter, hij wordt op de sokkel van 9 meter hoogte geplaatst. Daarom is het monument van 11 m, dat zich op een platform van 36 m bevindt, vanuit de verte van alle kanten te zien."

Een Alabai-puppy, vastgehouden door een jong kind, nam ook deel aan de ceremonie, alles onder toeziend oog van president Berdymukhammedov, niet de werelds meest democratische leider, Turkmenistan is een van de meest repressieve landen ter wereld.

De president staat al langer bekend als groot liefhebber van de Alabai, die langzamerhand het symbool geworden is van de nationale trots en macht. Vorig jaar bracht hij een boek uit over het ras, inclusief een gedicht dat hij naar verluidt zelf schreef tijdens een kabinetsvergadering. Bij de lancering van het boek zongen de deelnemers liedjes ter ere van de hond in een volle zaal.

De zoon van de president, Serdar Berdymukhammedov, die algemeen wordt gezien als zijn mogelijke opvolger, is de voorzitter van de Turkmeense Alabai Association, die in augustus zijn eerste internationale bijeenkomst hield . De regering zei deze maand dat ze zich voorbereidde om de hond voor te dragen voor opname op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als cultureel bezit. De president dwong vorig jaar de banken in zijn land nog om fors te investeren in een fokprogramma voor de hond.

De Alabai wordt van oudsher gebruikt als kuddebewaker, en is afkomstig uit landen als Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan.

Berdymukhammedov, een voormalige tandarts die president werd bij de verkiezingen van 2007, verkiezingen welke volgens internationale waarnemers een twijfelachtig gehalte hadden, volgde de oude dictator van het land, Saparmurat Niyazov op.  Berdymukhammedov heeft een voorliefde voor drama. Hij heeft video’s laten uitzenden waarin hij opschept over zijn atletische bekwaamheid en militaire vaardigheid.

Honden zijn niet de enige dieren die zijn hart hebben veroverd: hij heeft ook affiniteit met het Akhal-Teke-paard, een Turkmeens ras dat bekend staat om zijn fysieke mogelijkheden en gouden glans. Dat ras is al herdacht; in 2015 onthulde de Turkmeense leider een 21 meter hoog gouden beeld van zichzelf terwijl hij op een Akhal-Teke reed .

De weelderige monumenten staan in schril contrast met het dagelijkse leven van velen in het zeer arme land, dat weliswaar grote aardgasreserves heeft die aan China worden verkocht, maar waar alleen de elite van profiteert. Berdymukhammedov regeert het land met ijzeren hand, er is geen vrije pers en elke vorm van tegenstand wordt afgestraft. Westerse mensenrechtenorganisaties worden verbannen uit Turkmenistan, en Human Rights Watch noemt het "een van de meest repressieve en gesloten landen ter wereld".

 

 

 

Dictator onthult standbeeld van lievelingsras