• Vegetarisch voer voor je hond, het kan, maar...
Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Vegetarisch voer voor je hond, het kan, maar...

mer, 09/28/2016 - 23:16

Voor veganisten en vegetariërs is het al langer een probleem. Wel het gezelschap van een hond (of kat) willen, maar dergelijke huisdieren eten vlees.  En het doden van dieren voor consumptie is nu net wat deze mensen niet willen. Maar kan ik een hond gezond voeden zonder dat  hij vlees of vis krijgt?  En nu steeds meer mensen bewuster leven, wordt de roep om minder vlees op tafel, dus minder (bio)industrie, alsmaar groter. Blijft de vraag: doe ik mijn hond geen tekort?

"Nee" zeggen onderzoekers Andrew Knight en Madelaine Leitsberger van het Centre for Animal Welfare, University of Winchester nu. Het is heel goed mogelijk om je hond of kat gezond en levendig te houden op een vegetarisch dieet. Maar, deze moeten qua voedingsstoffen compleet zijn en goed uitgebalanceerd, en eigenaren moeten wel elke maand de urine van hun hond laten controleren en zo nodig voedingssupplementen geven om urine-alkalisatie (te weinig urinezuur) tegen te gaan. Let wel, de onderzoekers hebben banden met fabrikanten van vegetarisch voedsel, dus enige bias in hun onderzoek kan mogelijk hebben plaatsgevonden. Bovendien , onderzoeken naar vegetarische honden -aldus de onderzoekers-  zijn vrijwel allemaal niet naar wetenschappelijke standaarden uitgevoerd, en conclusies zijn daarom niet onomstreden.

 


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden