• Zo gevaarlijk is de smartphoneverslaving voor hondenbezitters

Zo gevaarlijk is de smartphoneverslaving voor hondenbezitters

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Zo gevaarlijk is de smartphoneverslaving voor hondenbezitters

za, 10/07/2017 - 13:48

Als de mobiele telefoon in het spel komt, dan wordt de hond vaak bijzaak. Zonder meer: hij baalt.

Dat overmatig gebruik van een mobiele telefoon gevaar voor de gezondheid kan betekenen is algemeen bekend. Maar ook honden lijden als het baasje of bazinnetje niet opletten. Dat kan verschrikkelijke gevolgen hebben.

De directrice belde pas laat terug en natuurlijk uitgerekend tijdens de uitlaatronde in het park. Hoe langer het telefoongesprek  duurt, is de hond – ja waar is eigenlijk de hond? Een paar meter verderop loopt een mevrouw van in de dertig met haar Golden Retriever aan de lijn heen en weer en is druk bezig, niet met haar hond, aan haar oor bungelt een headset.

Op een bankje zit een derde hondenbezitter en kijkt  zo intensief naar zijn smartphone dat hij niets van een noodstop meekrijgt, die een fietser moet maken voor een rondstruinende hond van een onbekende kruising.

Drie honden, drie eigenaren, drie mobiele telefoons. Een typische aanblik op het uitlaatveld in de het jaar 2017.

78 procent van de Duitsers vanaf 14 jaar bezit een smartphone. Ongeveer 90 keer per dag nemen ze die ter hand. Andere studies komen op ruim 200 interacties. SMS-en, mailen, telefoneren, surfen, twitteren, posten.
Het communicatiemiddel de smartphone is onderhand ook een communicatiekiller geworden. “Phubbing” wordt dit genoemd, als mensen hun mobiele telefoon interessanter vinden dan de persoon tegenover zich. Diverse studies onderzoeken, hoe smartphone-junkies hun relaties riskeren, omdat ze nog snel dat ene mailtje moeten beantwoorden.

Nauwelijks bekend zijn daarentegen de effecten op viervoetige tijdgenoten. Uitgerekend de hond, de beste vriend van de mens, is mogelijk de grootste verliezer van de smartphone explosie.
“Een wandeling is voor de meeste honden het hoogtepunt van de dag, als ze na uren wachten eindelijk uit mogen”, zegt Ariane Ullrich van de beroepsvereniging van hondentrainers en hondentherapeuten. “Maar dan zie je vele hondenwandelaars die alleen maar op hun smartphone kijken. De hond is uitgelogd”.

In plaats van stokken verstoppen en trucjes aan te leren, maken volgens de observering van een gedragsbiologe de hond en eigenaar steeds vaker een wandeling naast elkaar maar niet met elkaar.
De hondenbezitter mag dan niet verbaasd zijn, als zijn viervoeter dan ongewenst gedrag laten zien. Ze jagen konijnen na of ballen van spelende kinderen, rollen in vieze zaken, negeren terugroepen van hun eigenaar. “Honden merken heel snel als de eigenaar onoplettend is, dan zoeken ze hun eigen bezigheden”.

Hebben die honden nu allemaal ADHD?

De uitwerkingen zijn van het chronische aandacht tekort zijn nog niet wetenschappelijk onderzocht. Maar Birgit Büttner van de Deutsche Hundewesen (de Duitse raad van beheer) ziet zelfs een “potentieel gevaar”, als hondenbezitters zich meer in de smartphone verdiept en helemaal niet meer meekrijgt als hun hond bijvoorbeeld met spelende kinderen, joggers, fietsers of andere dieren een conflict dreigt te krijgen.

“Het resulteert in een verlies van controle. Als de feedback van de hondenbezitter voortdurend uitblijft, creëert de hond zijn eigen regels”, aldus de waarnemingen van de hondendeskundige.  Volgens Büttners ervaringen reageren de viervoeters zeer verschillend, afhankelijk van het ras. Honden met een uitgesproken jachtgedrag zijn sneller weg en afgeleid dan een schoothondje.

Whattsapp in plaats van beloningen. Het lot van de hond van een mobiele telefoonbezitter. Lijden miljoenen honden nu aan een tekort aan aandacht? Blijkbaar niet. “Als mensen zelf bij een wandeling hun neus alleen nog in Facebook steken, dan is het in eerste instantie een menselijk psychologisch probleem”, analyseert Thomas Riepe, voorzitter van de beroepsvereniging van hondenpsychologen. Voor de hondenziel geldt daarentegen voornamelijk: “Hoe meer vrijheid, hoe beter!”

Echter geeft de hondenpsycholoog ook de dagelijkse gevolgen aan van de menselijke smartphoneverslaving op de hond. “Veel hondeneigenaren worden zo afgeleid door hun mobiele telefoon, dat ze letterlijk de hond aan de lijn meeslepen en angst- of stresssignalen van de hond bij het tegenkomen van een andere hond volledig over het hoofd zien. In plaats van de probleemsituaties op voorhand te detecteren en te ontwijken, krijgen de hondenbezitters nauwelijks iets mee.

Het ontbreekt de dieren aan feedback van hun sociale partner. Sommigen blijkbaar zo erg, dat de hondenbezitter de hond uiteindelijk naar een gedragstherapeut sleept. Hondenpsycholoog Steffen Kröber uit het Hessische Dautphetal had een aantal dagen geleden weer een klassiek geval. “Een jonge man zocht advies, omdat er herhaaldelijk problemen waren met de gehoorzaamheid van zijn hond”, zegt Kröber.

Al tijdens het eerste consult kwam de 43-jarige de mogelijke oorzaak op het spoor: toen de eigenaar namelijk midden in de oefening plotseling zijn mobiele telefoon pakte, omdat er een Whatsapp bericht ontvangen werd. “Op het moment dat hij de telefoon pakte, wendde de hond zicht direct af en ging zijn eigen gang.”

De hond weet snel waar de mobiele telefoon zich bevindt.

Voor de hondenkenner een typische aanblik. “Honden weten binnen zeer korte tijd precies in welke zak de eigenaar beloningssnacks bewaard, en weten even zo snel waar de mobiele telefoon zich bevindt. Gaat de hand naar de smartphone, dan weet de ervaren hond, dat ze zich een tijdje allen moeten zien te vermaken”.

Mogelijk doen we de eigenaar van de mobiele telefoon ook onrecht. Alleen omdat ze hun aandacht niet van de smartphone kunnen houden, betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat ze zich niet voor hun huisdier interesseren. Misschien kijken ze in werkelijkheid juist naar hun kleine rakker. Diverse fabrikanten bieden GPS-trackers aan voor aan de halsband, waarmee na een uitgebreide Whatsapp chat de positie van de hond op de maps app te vinden is. Nog meer bizar is de “Pet Companion Robot” van de Amerikaanse fabrikant Anthouse. (video hieronder)

Deze nieuwe ontwikkeling, waarvoor geld opgehaald wordt in een Kickstarter campagne, ziet eruit als een leveringsrobot, die de pakketdiensten in de grote steden testen. Maar de Pet Companion kan men niet alleen boos aanblaffen.Het kan tennisballen gooien, beloningsvoertjes geven, met de hond spelen en hem loven. Een webcam zendt alles in beeld en geluid uit naar de mobiele telefoon van de eigenaar. Met Pet Companion kunnen hondenbezitters beiden: op de smartphone prutsen en hun huisdier vermaken. Alleen blijven de onbeantwoorde e-mails liggen.

Originele tekst: Steffen Fründt