• Woede in Oostenrijk na 'onrechtmatige' dierenartsencontrole in Graz

Woede in Oostenrijk na 'onrechtmatige' dierenartsencontrole in Graz

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Woede in Oostenrijk na 'onrechtmatige' dierenartsencontrole in Graz

za, 03/23/2019 - 18:34

Afgelopen weekeinde (16-17 maart) kwam het tot een flinke aanvaring tussen exposanten en de Oostenrijkse kennelclub enerzijds, en dierenartsen van de stad Graz anderzijds.  Bij de toegang tot het showterrein stonden vier “Ambtstierartzen”, dierenartsen aangesteld door de stad Graz, die alle 2000 ingeschreven honden onderzochten.  En op basis van dat onderzoek sommige honden de toegang tot de show ontzegden, omdat de dieren aan “Qualzucht”, oftewel aan gezondheidsproblemen door verkeerd fokken, zouden lijden.

Volgens de dierenartsen was de controle niks ongewoons, en was deze ook van te voren aangemeld bij de organisatie. Bij eerdere shows zouden er ook al controles geweest zijn, maar daarbij kwam het nooit verder dan waarschuwingen aan de exposanten. Nu werden 8 honden, met hun begeleiders, de toegang tot de show ontzegd. En dat viel niet goed bij de exposanten. Volgens de dierenartsen werden ze bedreigd, zelfs met de dood, en ook na de show kregen de dierenartsen  bedreigingen via de e-mail en sociale media. Inmiddels heeft de loco-burgemeester Mario Eustacchio  van Graz zich achter de dierenartsen opgesteld, en zegt tegen een lokale krant “Wij geven om het dierenwelzijn, ik sta achter de collega's.” De stad overweegt ook juridische stappen vanwege de dreigementen: "Onze advocaten behandelen de zaak", zei Eva Winterberg, directeur van de Gezondheidszorg .

Maar niet alleen de dierenartsen zijn boos, ook de Oostenrijkse kennelclub is ontstemd, over het optreden van de dierenartsen.  Die gingen volgens de ÖKV veel te ver, en in ieder geval verder dan wat ze mochten doen.  “Wij betreuren het ongemak en veroordelen de acties van de officiële dierenartsen op de IHA in Graz.” Schrijft de ÖKV op hun website. “De ÖKV organiseert al meer dan 100 jaar shows, nooit was er enig bezwaar van de autoriteiten sinds de wet op de dierenbescherming meer dan 10 jaar geleden werd ingesteld.  Er zijn geen incidenten gemeld door de autoriteiten.”

Volgens de ÖKV was er sprake van volstrekte willekeur bij de dierenartsen, die per hond in 1 minuut de chip, het paspoort en de lichamelijke toestand moesten beoordelen. De ÖKV heeft dan ook een advocaat ingeschakeld die juridische stappen moet ondernemen om te voorkomen dat door steden aangestelde dierenartsen “dergelijke kwaadaardige verstoringen op onze tentoonstellingen herhalen.” Deelnemers aan Graz worden verzocht om de papieren die ze van d dierenartsen hebben gekregen op te sturen naar de kennelclub. “We zijn ervan overtuigd dat de tot nu toe unieke interventie van officiële dierenartsen in Graz in de meeste gevallen veel verder gaat dan de wettelijke grondslagen en niet mag worden herhaald op andere hondenshows in Oostenrijk.” Aldus de ÖKV.

Een bij de controles getuigen zijnde keurmeester heeft het op Social Media over “De constatering van gezondheidsproblemen werd in 1 minuut gedaan puur op uiterlijk, zonder enig klinisch onderzoek. Een bezoeker kreeg een waarschuwing dat een Teckel mogelijk verlamd kon raken of ademhalingsproblemen konden optreden omdat de hond drager van het kleurgen Merle was.  Waarschuwingen die nergens werden opgeschreven. Ook kregen de exposanten die een waarschuwing kregen nergens nadere gronden voor de waarschuwing, of enige toelichting hoe ze er tegen in beroep konden gaan. De dierenartsen zouden zich neerbuigend en agressief hebben geuit jegens de exposanten. Bovendien werd de eigenaren van de honden door de dierenartsen vertelt dat ze de uitgesloten honden dan maar in de auto moesten zetten tijdens de dag, terwijl het zonnig en warm was in de Oostenrijkse stad.

Ook de onkunde van de dierenartsen was een doorn in het oog an mensen.  De eigenaar van een gladharige Grote Zwitserse Sennenhond  kreeg een waarschuwing omdat hij zijn hond “geschoren zou hebben”,  Beagles werden door de dierenartsen niet herkend, en meer…

 Ook de media laten zich in Oostenrijk makkelijk voor het karretje van de dierenactivisten spannen, immers, daar zijn sappige verhalen te halen. De dierenwelzijnsombudsvrouwe  Fiala-Köcklaat zich in de media uit over een steeds toenemende verslechtering van de gezondheid, terwijl er juist door de werkzaamheden van o.a. de ÖKV steeds minder honden met fokgebreken en gezondheidsproblemen komen.  Aldus Gerhard Pöllinger-Sorré, keurmeester en advocaat. Pöllinger-Sorré heeft wegens zijn uitlatingen inmiddels een dagvaarding binnen, omdat hij dierenactiviste Maggie Entenfellner omschrijft als Tierschmutzexpertin, expert in vieze dierenzaakjes. Entenfellner gebruikt haar rol als TV-presentatrice vaker om de rashondenwereld aan te vallen.


 


De acties van de ambtenaar-dierenartsen van Graz hebben in ieder geval wel gevolgen. Zo zou –de bron konden we niet vinden- de organisatie van de show in Salzburg bezoekers al waarschuwen tegen de ingangscontroles. “A ccording to information from the Municipality of Salzburg will be controlled:

  • All chip numbers
  • Unhealthy breeding characteristics:
  • Shortness of breath when standing and after short movement
  • Movement abnormalities
  • Excessive skin folds
  • Eye problems (ectropion and entropion)
  • Hairlessness in the sense of complete shaving of the vibries

We are working in close cooperation with the official veterinarians to carry out these checks in a quiet atmosphere.” Aldus een bericht op Facebook.

Ook voor de European Dog Show, 14-16 juni in Wels, kunne strenge regels gaan gelden. De website meldt al dat “Das Ausstellen von Hunden mit Qualzuchtmerkmalen (z.B. Atemnot, Haarlosigkeit mit starker Zahnunterzahl oder Zahnlosigkeit) ist verboten!”. Inschrijven daar kan –de sluitingsdatum is verschoven- nog tot en met 5 april.

 

bron

Klinzeitung

ÖKV