Update: Raad van Beheer: geen rolstoel in de ring

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Update: Raad van Beheer: geen rolstoel in de ring

do, 09/22/2016 - 23:06

Update: Na alle commotie is op de website van de Raad nu een aanpassing gedaan. Binnen showringen zijn gemotoriseerde hulpmiddelen verboden. Gewone rolstoelen en krukken blijven dus mogelijk. segways, airwheels etc. zijn wel met ingang van 1 januari a.s. Verboden. Inmiddels was ook al een petitie opgestart, maar met deze wijziging lijkt die dus overbodig te worden. Einde update.

Binnen showringen, wedstrijdvelden of andere uitvoerende delen van hondenevenementen mogen geen hulpmiddelen meer worden gebruikt. Hulpmiddelen als krukken, rolstoelen of airwheels. Dat heeft het Bestuur van de Raad van Beheer bekend gemaakt.

De redenen om géén hulpmiddelen toe te staan, aldus de Raad, zijn:

  • Het belang van de veiligheid staat voorop. Tijdens een expositie of een andere wedstrijd is het vaak erg druk, bijvoorbeeld rondom een showring. Wanneer een gebruiker van het betreffende hulpmiddel dit niet goed onder controle heeft, kunnen er gemakkelijk ongelukken gebeuren. Verder geldt voor een showring dat daar zes honden tegelijkertijd moeten kunnen draven. Wanneer in deze beperkte ruimte een exposant een hulpmiddelen gebruikt, zit een ongeluk ook in een klein hoekje.
    Dit probleem wordt groter als meerdere exposanten/deelnemers tegelijkertijd gebruik maken van een hulpmiddel.
  • Een hulpmiddel kan stress opleveren voor andere honden die hier niet aan gewend zijn. Deze worden derhalve gehinderd door het hulpmiddel. Honden kunnen hierop ook niet getraind worden, bijvoorbeeld tijdens ringtraining. Dan zou immers op alle verschillende soorten hulpmiddelen getraind moeten worden. Een dergelijke belasting kan niet van de overige deelnemers gevraagd worden.
  • Verder levert deze stress oneerlijke concurrentie op, terwijl elke eigenaar met zijn hond gelijke kansen zou moeten hebben.
  • De regelgeving over gemotoriseerde hulpmiddelen zoals een Airwheel of een Segway is nog niet eenduidig. Diverse types zijn niet toegestaan op de openbare weg omdat de vereiste goedkeuring voor het voertuig ontbreekt, hierdoor is ook het verzekeren van het voertuig niet mogelijk. Eind december 2015 heeft de RDW aangegeven dat het onwaarschijnlijk is dat dit soort apparaten op de openbare zijn toegestaan.

Het gebruik is dan ook alleen toegestaan op privéterrein wanneer de eigenaar daar toestemming voor geeft. De Raad van Beheer heeft besloten om deze toestemming niet te verlenen. Gezien de grote hoeveelheid mensen is een showterrein gelijk te stellen aan een openbare ruimte.

De Raad realiseert zich dat hiermee een -zij het kleine- hoeveelheid mensen buiten spel komt te staan. Voor hen adviseert de Raad om een handler in te zetten.

Na plaatsing van het bericht op Facebook is er wel een redelijke hoeveelheid protest gekomen tegen deze beslissing. Reacties als " Er zijn echt geen beschaafde woorden voor om dit besluit te omschrijven. Het is gewoon echt te belachelijk dat er überhaupt is over nagedacht" en  "Volgens mij mag dit wettelijk niet is het discriminatie",  "Vind het zelf schandalig als ik eerlijk moet zijn", of "Vind het sneu voor de mensen die er juist zo'n lol aan hebben dat ze op deze manier hun hond nog kunnen voor brengen".


bron

Raad van Beheer