• Pups van 8 weken zijn het leukst...

Pups van 8 weken zijn het leukst...

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Pups van 8 weken zijn het leukst...

wo, 05/16/2018 - 13:12

Mensen zijn gek op honden, en zeker gek op puppies. De leeftijd zou daarbij geen verschil moeten maken, de leeftijd van de pups dan. Toch, zo ontdekte onderzoeker Clive Wynne, vinden we pups op een bepaalde leeftijd het meest aantrekkelijk. Clive Wynne is hoogleraar psychologie en directeur van de Canine Science Collaboratory aan de Arizona State University.

In een artikel dat deze maand in Anthrozoos (wetenschappelijk tijdschrift voor de interactie tussen dieren en mensen) is verschenen beschrijven Wynne en zijn collega’s het onderzoek, waarin werd vastgesteld dat wij mensen pups van ongeveer 8 weken oud het meest aantrekkelijk vinden. Dat is –ongeveer-  ook de leeftijd waarop we de pups vaak bij de moeder (kunnen) weghalen.

Tijdens een vakantie op de Bahama's, zag Wynne de vele straathonden daar.. Volgens hem zijn er ongeveer een miljard honden in de wereld, van wie 80 procent zwerft of anderszins verwilderd is. Voor die honden is menselijk ingrijpen cruciaal om te overleven. Wynne vroeg zich af of er een verband was tussen de speenleeftijd van de pups - wanneer ze het meest kwetsbaar zijn - en hun aantrekkelijkheid voor de mens. Dus ontwierp hij een experiment om zijn hypothese te testen.

"Het kwam precies uit zoals ik had verwacht - er is inderdaad een optimale leeftijd voor maximale schattigheid, en die leeftijd komt behoorlijk overeen met de leeftijd waarop moeders hun pups spenen," zegt Wynne.

puppenfotos

"Dit zou een signaal kunnen zijn dat laat zien hoe honden zich hebben ontwikkeld om op menselijke zorg te vertrouwen. Honden en mensen leven dus blijkbaar niet alleen omwille van de gezelligheid samen, voor honden is de band met mensen cruciaal om te overleven, de absolute basis van hun bestaan."

Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van een reeks foto's van puppy's van verschillende leeftijden, van de eerste levensweken tot en met de jongvolwassenheid. Eenenvijftig deelnemers werden gevraagd om het niveau van aantrekkelijkheid van de pups in elke foto te beoordelen. Drie verschillende rassen werden gebruikt: Jack Russell-terriërs, cane corso's en witte herders.

De resultaten toonden aan dat de aantrekkelijkheid van de pups het laagst was bij de geboorte en toenam tot ca. 10 weken (per ras verschillend) voordat het weer wat afnam en daarna afvlakte.

Cane corsi vertoonden een maximale aantrekkelijkheid op de leeftijd van 6,3 weken; Jack Russell-terriers vertoonden een maximale aantrekkelijkheid bij een leeftijd van 7,7 weken; en witte herders vertoonden een maximale aantrekkelijkheid bij een leeftijd van 8,3 weken.

"Rond de leeftijd van zeven of acht weken, net zoals hun moeder ze zat begint te worden, hen uit het nest gaat schoppen en ze hun eigen weg moeten gaan in het leven, op die leeftijd, is dat precies wanneer ze het meest aantrekkelijk zijn voor mensen, " stelt Wynne.

De uitkomsten bieden inzicht in de diepte en oorsprong van de relatie tussen mens en hond, de oudste en meest duurzame relatie tussen mens en dier. En terwijl sommige theorieën het voortbestaan ​​van de hondachtige soort aan hun intelligentie toeschrijven, heeft Wynne een andere mening.

"Ik denk dat de intelligentie van honden niet het fundamentele probleem is," zei hij. "Het is deze enorme capaciteit om intieme, sterke, aanhankelijke banden te vormen. En dat begint al op misschien acht weken van het leven, wanneer ze ons zo aanspreken."

Hoewel mensen en andere dieren, zoals katten en vogels, het vermogen hebben om sterke banden aan te gaan, zijn honden speciaal  bijzonder geschikt voor de taak vanwege hun gezellige aard. Zelfs bij gefokte wolven, de soort waarvan alle honden afstammen, komt de bereidheid om mensen te betrekken niet overeen met die van de huishond. "Het lijkt mij dat de hond iets bijzonders heeft," zegt Wynne. "Honden zijn heel sociaal, ze zijn bijna altijd bereid om vrienden te worden met wie dan ook."

Wynne heeft een paar interessante manieren bedacht om de schattigheidsstudie op te volgen. Eén manier is om de deelnemers video van puppy's op verschillende leeftijden te laten zien, in plaats van foto's, om te bepalen of er misschien iets in de beweging van de pups zit dat mensen aantrekt. Een andere is om te bepalen wat de moeder van de pups denkt over hun aantrekkelijkheid op verschillende leeftijden, hoewel dat uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan is.

"Het wil niet zeggen dat we stoppen met houden van onze honden wanneer ze ouder zijn dan 8 weken," meent Wynne. "Het punt van acht weken is precies het punt waarop het belang van de hond om een band met mensen te vormen het grootst is.”

De foto is van Deanna Dent van de ASU, en toont Clyve Wynne met zijn -oudere- hond.

bron

Canine researcher Clive Wynne's discovery reveals more about the depth and orig…