• Plotselinge angst voor geluiden? Wellicht heeft de hond veel meer pijn

Plotselinge angst voor geluiden? Wellicht heeft de hond veel meer pijn

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Plotselinge angst voor geluiden? Wellicht heeft de hond veel meer pijn

wo, 03/21/2018 - 17:57

Honden die angstig of angstig zijn wanneer ze worden geconfronteerd met harde of plotselinge geluiden moeten routinematig worden onderzocht op de aanwezigheid van pijn door dierenartsen, dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Diergedragswetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk en Brazilië onderzochten gevallen van honden die een gevoeligheid hadden ontwikkeld voor harde geluiden,verschillende toonhoogtes of plotselinge geluiden, en vonden dat honden met musculoskeletale pijn (pijn aan spieren en gewrichten) ook een grotere gevoeligheid hadden voor geluid.

Het onderzoek laat zien dat  dat die angst voor geluid een verband zou kunnen hebben met onderliggende pijn.

De onderzoekers zijn van mening dat pijn kan worden verergerd wanneer een geluid de honden doet aanspannen, waardoor extra spanning wordt uitgeoefend op spieren of gewrichten die al zijn ontstoken, wat weer meer pijn veroorzaakt. Die pijn wordt dan geassocieerd met een luid of plotseling geluid, wat leidt tot een gevoeligheid voor geluid en het vermijden van situaties waarin ze eerder een slechte ervaring hadden gehad - bijvoorbeeld een lokaal park of een luidere kamer in het huis (ruimtes met plotselinge harde geluiden).

Onderzoekers zeggen dat dierenartsen ervoor moeten zorgen dat alle honden met gedragsproblemen die met geluid gepaard gaan, een grondig lichamelijk onderzoek ondergaan om te zien of pijn een factor in hun angst kan zijn, zodat niet-gediagnosticeerde pijn kan worden gevonden en behandeld en het gedragsprobleem kan worden aangepakt. Alle honden met pijn die werden behandeld vertoonden een verbetering van hun gedrag. Dit is de eerste studie waarin dit verband werd onderzocht.

Volgens onderzoeker Daniel Mills moeten eigenaren van honden waarbij op een latere leeftijd plotseling een gedragsprobleem ontstaat, zoals gevoeligheid voor geluiden, goed nadenken over mogelijke oorzaken en goed onderzoek moeten laten doen. Het is de moeite waard dat eigenaren zich ervan bewust zijn dat als pijn eenmaal succesvol is behandeld, de eerder geleerde associaties met geluid  kunnen blijven bestaan ​​en een gericht programma voor gedragsverandering ook noodzakelijk is. "

Onderzoekers beoordeelden twee groepen honden die een geluidgevoeligheid vertoonden: die groepen die al gediagnosticeerd waren met onderliggende musculoskeletale pijn en die welke niet hadden. In beide gevallen zagen de onderzoekers bij honden de hond trillen, beven en zich verstoppen, maar degenen met een gediagnosticeerd pijnprobleem lieten ook zien dat ze bepaalde plaatsen die werden geassocieerd met luide geluiden (en dus pijn) veel vaker gingen vermijden.

De honden met de musculoskeletale pijn begonnen ook veel later in hun leven tekenen van geluidsangst te vertonen dan de controlegevallen en waren gemiddeld vier jaar ouder dan hun pijnvrije tegenhangers. Geluidstriggers varieerden van vuurwerk, onweersbuien en vliegtuigen tot geweerschoten, auto's en motorfietsen.

De bevindingen zijn gepubliceerd door het tijdschrift Frontiers In Veterinary Science.

 

bron

Noise Sensitivities in Dogs: An Exploration of Signs in Dogs with and without M…