• Ook honden krijgen grijze haren door stress

Ook honden krijgen grijze haren door stress

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Ook honden krijgen grijze haren door stress

di, 11/20/2018 - 13:34

“Ik krijg er grijze haren van”.  De uitdrukking is goed bekend, ergens grijze haren van krijgen komt doordat je je ergens druk over maakt.  Een verschijnsel dat bij mensen overigens wel onderzocht is, maar waarvoor het wetenschappelijk bewijs nog niet heel sterk is, al lijkt het beslist te kunnen. Door een anders werkend zenuwstelsel in tijden van stress zou het DNA schade oplopen, en zou het aantal stamcellen (onze “oercellen”) verminderen.

Bij honden is het inmiddels bewezen, die kunnen daadwerkelijk grijze haren krijgen door stress. Jonge die door hun eigenaren ze als angstig en impulsief worden gezien hadden meer kans op voortijdig grijze haren dan honden die niet als angstig of impulsief werden beschouwd.

"Op basis van mijn jarenlange ervaring met het observeren en werken met honden, heb ik lang het vermoeden gehad dat honden met meer  angst en impulsiviteit ook sneller een grijze snuit vertonen", zei hoofdonderzoeker Camille King, van de Northern Illinois University (USA). Het onderzoek stamt uit 2016.

Om dit te onderzoeken reisden de onderzoekers naar hondenparken, veterinaire klinieken en andere locaties in de staat Colorado met vragenlijsten voor de eigenaren van  in totaal 400 honden. Nadat de eigenaren 42 vragen hadden beantwoord  over het gedrag, de leeftijd en de gezondheid van hun hond, namen de onderzoekers twee “mugshots”, kopfoto’s van elke hond. Honden met een lichtgekleurde vacht werden uitgesloten, omdat de kleuring het moeilijk maakte om te onderscheiden of de honden een grijze snuit hadden. Ook honden jonger da  1 jaar en ouder dan vier deden niet mee,   omdat oudere honden de grijze vacht eenvoudig konden hebben door veroudering.

Om het angstniveau van elke hond te meten, stelden de onderzoekers vragen over het gedrag van het dier, inclusief of de hond dingen kapotmaakte wanneer hij alleen was, of de hond haaruitval had tijdens het bezoek aan een dierenarts of een onbekende plaats,  en of de hond kromde of ineenkromp als reactie op groepen mensen. Om de impulsiviteit te beoordelen, vroegen de onderzoekers of de honden tegen mensen opsprongen, of ze gemakkelijk  gekalmeerd konden worden en of ze hyperactief waren na het sporten. Naderhand beoordeelden twee onafhankelijke beoordelaars die de honden nog nooit hadden ontmoet elke foto op een schaal van 0 tot 3, waarbij 0 aangeeft dat de snuit totaal niet grijs is en 3 de volledige snuitgrijsheid aangeeft.

Teven  hadden  hogere niveaus van grijsheid dan reuen, zo bleek. Bovendien hadden honden die angst toonden voor harde geluiden en onbekende dieren en mensen de neiging om meer grijs te zijn. Een grijze snuit  had daarentegen niets te maken met de grootte van de hond, of het dier nu al dan niet gesteriliseerd was, en of de hond medische problemen had.

 

"Aanvankelijk was ik enigszins sceptisch over de hypothese," zei medeonderzoeker Thomas Smith, professor aan het College of Education aan de Northern Illinois University. "Toen we de gegevens analyseerden, waren de resultaten echter behoorlijk opvallend."

De bevindingen van de hond hebben praktische toepassingen, merkten de onderzoekers op. Als mensen die met honden werken jonge honden opmerken met voortijdig grijze snuiten, kunnen ze de eigenaren waarschuwen dat de hond angst, impulsiviteit of stressproblemen heeft.

 

ps: De hond bovenaan dit artikel is grijs door een mooie leeftijd, en niet door de stress...

bron

Anxiety and impulsivity: Factors associated with premature graying in young dogs