• Nieuwe DNA test beschikbaar voor shaken puppy syndrome bij Border Terriers

Nieuwe DNA test beschikbaar voor shaken puppy syndrome bij Border Terriers

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Nieuwe DNA test beschikbaar voor shaken puppy syndrome bij Border Terriers

wo, 11/08/2017 - 11:54

Spongiform Leukoencephalomyelopathie (SLEM), ook wel “shaking puppy syndrome” genoemd, kan nu voorkomen worden bij Border Terriers dankzij een DNA test.  Wetenschappers van de Universiteit Missouri hebben zich ingezet voor het opsporen van het verantwoordelijke gen, en met succes. De DNA test is nu wereldwijd beschikbaar voor Border Terriers en goedgekeurd voor gebruik in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Het Shaking Puppy Syndroom is een neurologische aandoening die zich al snel na de geboorte openbaart. De nog jonge pups vertonen tremoren, vooral in het achterlijf, die kunnen verergeren bij inspanning, maar vrijwel altijd in meer of mindere mate aanwezig zijn. SLEM openbaart zich zodra de pups oud genoeg zijn om te beginnen met lopen. Pups met dit syndroom hebben soms ook een verminderde coördinatie en hebben moeite met het lopen en het vinden van balans. De tremoren worden veroorzaakt door een verminderde prikkelgeleiding in de hersenen en het ruggenmerg. De hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel en sturen de rest van het lichaam aan via prikkelgeleiding. Zo worden spieren aangestuurd om beweging mogelijk te maken. Deze prikkels vanuit de hersenen worden als een soort elektrische golven naar het lichaam gestuurd. Deze prikkelgeleiding is mogelijk dankzij de vloeistof die door het centraal zenuwstelsel loopt, de myeline. Bij een pup met SLEM is de myeline niet correct ontwikkeld waardoor de prikkelgeleiding niet optimaal is. De signalen van de hersenen hebben moeite met het bereiken van de lichaamsdelen die aangestuurd moeten worden, waardoor er tremoren ontstaan.

Vorige maand maakte de Universiteit van Missouri al bekend dat het gen voor SLEM bij Border Terriers in de Verenigde Staten was gevonden. Hiervoor waren meerdere pups met dit syndroom na hun dood onderzocht en werd hun DNA vergeleken met dat van familieleden en gezonde Border Terriers. In het centraal zenuwstelsel van deze pups werd een afwijking gevonden op bepaalde plekken in het ruggenmerg waar de myeline zich in normale gevallen had moeten vormen tot een sponsachtig weefsel. Dit waren de plekken waarop de myeline niet goed gevormd werd en zo de prikkelgeleiding liet stagneren. De ziekte heeft bij Border Terriers zijn naam dus te danken aan de vondst van dit afwijkende weefsel dat normaal gesproken sponsachtig hoort te zijn.

Even later werd de test bevestigd door DNA van Border Terriers uit de populatie in Engeland. DNA van meerdere honden werd naar Missouri gestuurd, waar men hetzelfde gen vond als in de Amerikaanse honden. The Kennel Club in Engeland heeft de test dan ook geaccepteerd en geeft aan de resultaten te publiceren op de registratiebewijzen van de honden en in de database van gezondheidsuitslagen van de Kennelclub. De Universiteit bevestigt dat de test ook gebruikt kan worden voor Border Terriers in Engeland en Europa. Het gen vererft recessief, daarom zijn er twee dragers nodig om een lijder te produceren. Door ouderdieren te testen en te voorkomen dat twee dragers met elkaar paren kunnen fokkers vanaf nu voorkomen dat er Border Terriers met SLEM worden geboren. Dit betekent overigens niet dat er nooit meer een Border Terrier met tremoren geboren zal worden. Deze aandoening is slechts één van meerdere die tremoren kan veroorzaken in jonge honden.

bron

Canine Genetic diseases

Vet Times