• Leesvaardigheid daalt? Neem een hond

Leesvaardigheid daalt? Neem een hond

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Leesvaardigheid daalt? Neem een hond

di, 12/03/2019 - 22:10

De leesvaardigheid onder jongeren in Nederland loopt terug. Trouw schrijft vandaag “60 procent van de Nederlandse jongeren zegt alleen te lezen als het echt moet, bijvoorbeeld om informatie te vinden. Bijna de helft vindt lezen tijdverspilling, en voor slechts 20 procent van de 15-jarigen is lezen een hobby”.  Nederland bevindt zich in de middenmoot. In Vlaanderen is ook een sterke daling, maar Vlaanderen blijft in ieder geval boven Nederland scoren.

Leesvaardigheid daalt wereldwijd. Volgens experts gaat het vooral om de invloed van jawel, de smartphone. Dankzij de smartphones, tablets en een willekeurig aantal andere draagbare media-apparaten is het moeilijker dan ooit om gezonde leesgewoonten bij te brengen in de jeugd van vandaag. En de oplossing, althans volgens een heel recent Amerikaans onderzoek:  alleen maar zitten met een boek in aanwezigheid van een pup kan helpen kinderen te motiveren om meer te lezen.

Het onderzoeksteam, geleid door promovendus Camille Rousseau, bestudeerde de leespatronen van 17 kinderen (8 meisjes, 9 jongens) zonder dat er een hond aanwezig was, en vervolgens opnieuw met een hond in de buurt. Elk kind was ingeschreven in het eerste, tweede of derde leerjaar (Amerikaans) ten tijde van het onderzoek.

"Ons onderzoek richtte zich op de vraag of een kind gemotiveerd zou zijn om langer te blijven lezen en ook minder interessante passages toch vol te houden  wanneer ze worden vergezeld door een hond, " zegt Rousseau in een persbericht.

Elk deelnemend kind werd geselecteerd op basis van hun onafhankelijke leesvaardigheid; vóór het experiment werd elke leerlingt getest om zijn leesvermogen te berekenen en om ervoor te zorgen dat ze van geschikte boeken voor hun individuele vaardigheden zouden worden voorzien. Onderzoekers wilden echter niet dat de boeken te gemakkelijk voor de kinderen waren en kozen boeken die iets moeilijker waren dan het leesniveau van elk kind.

Tijdens elke sessie werd de deelnemende kinderen gevraagd om hardop voor te lezen, zowel met als zonder een therapiehond in de kamer. In beide scenario's werd de kinderen gevraagd of ze wilden doorgaan met lezen na het voltooien van de eerste pagina van het verhaal dat ze kregen.

"De uitkomsten toonden aan dat kinderen aanzienlijk meer tijd besteedden aan lezen en meer persistentie vertoonden wanneer een hond - ongeacht ras of leeftijd - in de kamer was in tegenstelling tot wanneer ze zonder honden lazen," zegt Rousseau. "Bovendien zeiden de kinderen dat ze zich meer geïnteresseerd en competenter voelden."

Therapiehonden worden steeds gebruikelijker op scholen, universiteiten en bij maatschappelijke organisaties, en Rousseau gelooft dat haar werk kan helpen bij het ontwikkelen van "gouden standaard" voor hondeninterventiestrategieën voor kinderen die moeite hebben met lezen zoals het hoort.

Hoewel het onderzoeksteam gelooft dat honden waarschijnlijk dezelfde positieve invloed zouden hebben op meer recreatief lezen voor kinderen, beweren ze dat de echte waarde van dit onderzoek ligt in de mogelijke toepassing ervan met betrekking tot het meer uitdagende, educatieve lezen dat kinderen op school krijgen.

Het onderzoek  is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Anthrozoös.

 

foto:  Airman st Class Kyle GeseReleased |  VIRIN: 140731-F-OP138-016.JPG