• Kunnen honden aardbevingen voorspellen?

Kunnen honden aardbevingen voorspellen?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kunnen honden aardbevingen voorspellen?

za, 04/21/2018 - 18:38

Bij elke grote natuurramp duiken ze weer op, de verhalen van dieren, zeker honden, die de ramp “voelden aankomen” en bijzonder gedrag vertoonden. Het zijn verhalen, en alhoewel de wetenschap soms heeft geprobeerd om de reden van vreemd gedrag te achterhalen, is er tot nu toe nooit onderzoek geweest naar het gedrag, de mate waarin het voorkomt, en de natuurrampen zelf. Tot op heden is de conclusie dat het bewijs dat honden (en andere dieren) over een zesde zintuig voor natuurrampen beschikken op zijn best “wankel”, oftewel: zo goed als niks.

Een team van onderzoekers van het Duitse GFZ-onderzoekscentrum voor geo-wetenschappen verzamelde alle gegevens die ze konden vinden en voerde de cijfers in van de waarnemingen om te kijken hoe die een correlatie, een verband, hadden met de daadwerkelijke seismografische effecten bij aardbevingen. Tot nu toe was er geen statistisch onderzoek gedaan naar de verbanden daartussen, zegt hydrogeoloog en auteur van het onderzoek, Heiko Woith .

Het team verzamelde 180 publicaties met 729 meldingen van dierenreacties gerelateerd aan 160 aardbevingen en analyseerde deze met betrekking tot details over de grootte en afstand van de aardbeving, de activiteit van de voorschokken (schokjes voorafgaand aan de daadwerkelijke beving) en de kwaliteit van de publicatie zelf.

De meeste rapporten waren gebaseerd op slechts drie rampen; de aardbeving in Darfield in Nieuw-Zeeland in 2010, de aardbeving in Nagano-ken Seibu in 1984 in Japan en de aardbeving in L'Aquila in 2009 in Italië.

In alle publicaties werden acties van meer dan 130 diersoorten, van honden tot koeien tot zelfs zijderupsen gemeld.

Ondanks deze ogenschijnlijke rijkdom aan gegevens concludeerden de onderzoekers dat de bewijsvoering een groot manco had – op veertien na waren alle waarnemingen gebaseerd op een enkele waarneming (van 1 persoon, 1 waarneming)  in de aanloop naar een aardbeving. Bovendien werd nauwelijks beschreven wat het “afwijkende” gedrag van het dier dan precies inhield, en wanneer het precies optrad.

Dit gebrek aan een tijdlijn maakt het moeilijk om objectief te evalueren hoe dit afwijkende gedrag verschilt van normaal gedrag, en onderzoekers kunnen zo ook niet bekijken of het “afwijkende” gedrag meer een gevoel van de waarnemer was of echt afwijkend gedrag.  

Met zo'n verscheidenheid aan dieren die diverse gedragingen vertonen, soms al maanden voor een beving,  is het onmogelijk om te bepalen welke waarnemingen nu wel echt zijn, en welke niet. En zelfs bij de waarnemingen die mogelijk wel betrouwbaar waren, menen de onderzoekers dat de dieren waarschijnlijk gevoeliger waren voor de voor-schokken, die zij wel voelden en mensen in het algemeen niet. "De dieren kunnen seismische golven detecteren, gegenereerd door voorschokken", zegt Woith. "Het kan ook zijn dat secundaire effecten, veroorzaakt door de voorschokken, zoals veranderingen in het grondwater of het vrijkomen van gassen uit de grond, door de dieren kunnen worden waargenomen."

We kunnen het voorgevoel van dieren nog niet helemaal uitsluiten, maar er zal meer en beter onderzoek nodig zijn, en vooral meer controleerbare waarnemingen. Maar ja, aangezien we nog steeds niet weten waar en wanneer er aardbevingen zijn blijft dat lastig.

Bij de foto:  Amatrice town destroyed by the earthquake van Leggi il Firenzepost