• Heeft jouw hond een favoriete knuffel?

Heeft jouw hond een favoriete knuffel?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Heeft jouw hond een favoriete knuffel?

vr, 01/25/2019 - 15:07

Zijn honden net zo gehecht aan speelgoedknuffels en dekentjes als jonge kinderen?  Een nieuw op te zetten onderzoek wil daar een antwoord op vinden. Onderzoekers van de opleiding Dierenarts van de Universiteit van Bristol en de School of Psychological Science zullen het gedrag van een groot aantal honden gaan onderzoeken op dit specifieke onderwerp.

De onderzoekers stellen als hypothese dat sommige rassen meer gehecht zijn aan hun knuffels dan andere rassen. Volgens hoofdonderzoeker Professor Bruce Hood van de School of Psychological Science een fascinerend onderwerp.

'We voeren het eerste onderzoek uit naar dit gedrag om te zien hoe vaak dit voorkomt en om te zien of bepaalde rassen deze bepaalde eigenschappen hebben of niet,' liet hij weten. 'We zouden graag horen van zoveel mogelijk hondenbezitters - we hebben duizenden reacties nodig om een ​​gedetailleerde analyse uit te voeren.'

Eerder onderzoek toonde aan dat westerse kinderen een emotionele gehechtheid aan zacht speelgoed en dekens hebben, naar schatting 60% van de kinderen vertoont dat gedrag. Onderzoeken in het Verre Oosten hebben veel lagere percentages laten zien. Niet alle kinderen krijgen een emotionele gehechtheid aan zacht speelgoed, uit  een recent onderzoek blijkt dat dit voor de helft te maken heeft met genen en voor de helft met de omgeving.

'Sommige honden hebben speelgoed als onderdeel van hun dagelijkse leven, sommige honden zijn gefokt als retrievers,' meent Prof Hood. ‘Dit onderzoek gaat over al het objectgerelateerd gedrag. We zullen ook andere factoren bestuderen, zoals het slaappatroon van de hond. 'Het gaat niet alleen om honden die gehecht zijn aan speelgoed, we moeten ook alle variaties meenemen.'

Eigenaren melden met enige regelmaat dat hun dieren heel gehecht zijn aan bepaalde (zachte) speeltjes. Dit onderzoek is het eerste grootschalige systematische overzicht van dit fenomeen. De resultaten moeten inzicht geven in de evolutie van sociaal gedrag bij zowel honden als hun eigenaren.