• Halloween met je hond, hoe leuk is dat?

Halloween met je hond, hoe leuk is dat?

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Halloween met je hond, hoe leuk is dat?

wo, 10/31/2018 - 16:07

Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland en Engeland en in de Verenigde Staten en Canada. Maar het komt steeds meer ook in Europa en de populariteit lijkt toe te nemen.

Oorspronkelijk is Halloween een feest uit de Keltische cultuur. De Kelten geloofden dat op deze dag de geesten van alle overledenen van het afgelopen jaar terugkeerden en probeerden een lichaam in bezit te nemen. De geesten werden aangetrokken door voedsel voor de deuren te leggen.
Maar om de boze geesten, die er altijd tussen zouden zitten, af te weren droegen mensen die avond maskers, zodat de boze geesten door hen zouden worden afgeschrikt en hun lichaam niet in bezit zouden nemen.

Halloween werd in de 2e helft van de 19e eeuw door de immigranten meegenomen naar Amerika en werd al snel vooral een kinderfeest. Sinds ongeveer 1980 werd de traditie steeds meer voor kinderen én volwassenen en die volwassenen namen hun honden ook mee. En dat is waar het soms wat bedenkelijk wordt.
In Amerika geven mensen jaarlijks 350 miljoen dollar uit aan kostuums voor hun huisdieren. In Engeland is het in verhouding nog veel groter: afgelopen jaar gaf men 330 miljoen pond uit aan huisdierkleding voor Halloween. In de VS is het sinds 1990 een traditie een optocht te houden speciaal met gekostumeerde honden, de Tompkins Square Halloween-hondenoptocht in New York.
De vraag is wie we daar nu eigenlijk een plezier mee doen. In Nederland en België is het nog niet zover, maar ook hier zijn de verklede honden tegenwoordig niet meer ongewoon. Onderzoek wees uit dat ongeveer de helft van de bevolking hier Halloween viert. En hoewel het noorden en oosten wat achterligt, is het in de grote steden behoorlijk populair aan het worden. Scholen doen er enthousiast aan mee en dat genereert vanzelf meer populariteit. Kinderen mogen verkleed naar school komen en mogen bij sommige scholen dan ook hun verklede huisdier meenemen.

Het lijkt allemaal leuk en onschuldig, maar je kunt je afvragen hoe blij honden ermee zijn als ze verkleed worden. Zeker als ze worden meegenomen door hun eveneens verklede bazen die zich ook nog eens anders dan anders gedragen zullen niet alle honden dit waarderen. De waarschuwingen tegen dit verkleden worden dan ook steeds dringender.

Verkleden doen we honden al langer, denk maar aan alle aangeklede kleine gezelschapshondjes. Ook carnaval doet hier al aan mee. Er zijn dan ook al een behoorlijk aantal bedrijven dat hondenkostuums aanbiedt.
Hoewel er wel wordt gezegd dat alle aandacht goed is, is het misschien toch goed te bedenken dat honden een jas misschien nog wel accepteren, maar met dingen die hun poten bedekken of hond hoofd zijn ze meestal minder blij. Ook uitgebreide kostuums waaraan extra staarten of andere grote onderdelen zitten worden zelden gewaardeerd. Wie ervoor kiest aan deze trend mee te doen met zijn hond moet zich dan ook bedenken dat Halloween voor veel mensen een leuk feest is maar dat je hond verkleden vooral ook leuk is voor de eigenaar.
Zodra het kostuum het natuurlijke gedrag belemmert kun je je afvragen of het nog een goed idee is. Veel honden hebben problemen met dingen als laarzen, maar met name onderdelen van een kostuum die het hoofd bedekken zijn geen goed idee. Daarvan is vrijwel altijd stress het gevolg en daarom dus een minder goed idee.

Kort en goed zou je kunnen zeggen dat Halloween een traditioneel en voor velen leuk feest is, maar over het algemeen geldt dat dus niet voor honden.