• Fittrackers nu ook voor de hond

Fittrackers nu ook voor de hond

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Fittrackers nu ook voor de hond

ma, 08/20/2018 - 16:13

Het viel een Tsjechische ingenieur en hondeneigenaar op dat zijn hond, een bullterrier, bij de eerste keer joggen al na een paar kilometer volledig uitgeput raakte. En dat terwijl de hond toch een gezond leven leidde, dacht Robert Hasek.  Om het mysterie op te lossen, bond hij een Fitbit vast aan Darwin en ontdekte dat hij eigenlijk alleen actief was in zijn aanwezigheid. De rest van de dag deed de hond niets, behalve slapen.

De zakenman zag gelijk een kans en ontwikkelde een van 's werelds eerste fitnesstrackers voor honden. Zijn product maakt deel uit van een groeiende markt voor gadgets voor huisdieren zoals GPS-trackers, automatische voermachines, balwerpmachines en zelfreinigende kattenbakken.

In de Verenigde Staten alleen wordt dit jaar ruim $ 72,1 miljard dollar uitgegeven aan producten voor en verzorging van huisdieren, een stijging van 3,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Europa doet daar iets minder aan, maar de wereldwijde bestedingen in 2017 waren $ 109 miljard dollar, volgens Euromonitor International.

Na een succesvol kickstarterproject lukte het Hasek om een producent te vinden voor zijn Fitnesstracker voor honden. En nu, twee jaar later is de productie en verkoop van de Actijoy fitness trackers begonnen, met een basisversie die ongeveer $ 300 dollar kost, ca. 260 euro. Het apparaatje is niet alleen GPS-tracker, maar registreert het de intensiteit van de activiteit van de hond en wordt het geleverd met een op internet aangesloten kom die het voedsel- en waterverbruik controleert. Er zijn overigens nog uitgebreidere apparaten, de Wagz bijvoorbeeld (495 dollar) neemt ook HD-video op en streamt dat desgewenst live over het internet naar de mobiele telefoon van de baas.

De bedragen lijken misschien fors  voor een halsband, maar sommige baasjes geven dit makkelijk uit.   Onder hen zijn millennials die (nog) geen kinderen willen en door een goede baan wel volop geld (en geen tijd) om hun huisdier te verwennen.

Pet-tech is de afgelopen vijf of zes jaar een enorm explosief onderdeel geweest van de industrie, zo menen experts Technologie voor huisdieren heeft meestal die ideeën en innovaties als voorbeeld die bedoeld waren voor mensen en dit is daar een voorbeeld van.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat ze deze halsbanden niet alleen verkopen aan mensen met te dikke huisdieren, maar ook aan mensen die gezondheidsproblemen bij hun honden willen vermijden. Monitoring van het waterverbruik kan bijvoorbeeld onthullen of een huisdier ongewoon grote hoeveelheden drinkt, een teken van nierproblemen of diabetes.

Voor liefhebbers, beide halsbanden zijn online te koop en worden ook naar Nederland verscheept. De Actijoy is nog op pre-order, dus is niet direct leverbaar.