Engeland: Fokken met genetisch zieke dieren strafbaar
Fokkers zonderscrupules die dieren fokken met genetische fouten, kunnen strafzaken tegemoet zien in het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft de Sunday Times. Het gaat hier bijvoorbeeld om Franse Buldoggen, Mopshonden en -in de kattenwereld- de Schotse vouwoorkat oftewel de Scottish fold. De Britse regering heeft dat bekend gemaakt. Deze stap volgt niet lang nadat bekend geworden is dat de straf voor dierenmishandeling, tot nu toe maximaal 3 maanden, wordt vertienvoudigd in Engeland.
Britse (brood)fokkers van deze zeer populaire rassen zullen niet blij zijn met de komende maatregelen. De rassen hierboven genoemd zijn zeer populair en er wordt veel geld verdiend in handel en fok. Maar ook honden als de Cavalier King Charles spaniel en de Munchkin Kat worden oplettend gevolgd. In Londen is de Franse Buldog nu de meestvoorkomende hond. Veel celebrities zoals Lady Gaga (foto bij artikel, bron Instagram) pronken ook met hun hond, en anderen kiopen daardoor weer een dergelijk ras.
Tot nu toe leek de groep fokkers van deze dieren buiten de boot te vallen door de Animal Welfare Act uit 2006. Echter, dit weekeinde besloot het departement voor Environment, Food and rural affairs dat deze interpretatie van de wet uit 2006 niet klopte. "Iedereen die willens en wetens dieren met een genetisch defect fokt kan beschuldigd worden van het uitvoeren van een misdrijf" aldus een woordvoerder van het departement. En dus door politie, de RSPCA of een andere officiële organisatie voor controle op dierenwelzijn worden vervolgd. Deze uitspraak van het ministerie staat in lijn met de recente campagne van Britse dierenartsen om het fokken met deze dieren aan banden te leggen.
De RSPCA zegt klachten van particulieren met interesse af te wachten, om vervolgens inderdaad te gaan procederen. Tot nu toe heeft de dierenwelzijnsorganisatie geen klachten ontvangen. De organisatie in Engeland die gaat over de stambomen van katten weigert katten als de Scottish fold te erkennen.
De Kennel Club in Engeland krijgt veel kritiek op het uitgeven van stambomen voor genetisch zieke honden. De secretaris van de KC, Caroline Kisko, heeft gezegd zich achter de eventuele wetgevende maatregelen te zullen scharen om het fokken van genetisch zieke dieren te voorkomen. Wel zegt ze dat slechts 1/3 van alle pups van deze rassen ook daadwerkelijk geregistreerd worden, en het merendeel afkomstig is uit de broodfok.
bron