• Doorbraak bij hartprobleem

Doorbraak bij hartprobleem

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Doorbraak bij hartprobleem

vr, 10/28/2016 - 14:54

Er is een doorbraak in het onderzoek naar en de behandeling van de hartziekte MVD, een hartziekte die zich kenmerkt door problemen aan de mitralisklep.
Uit een wereldwijde studie bleek dat het geneesmiddel Pimobendan het ontstaan van de degeneratie aan de hartklep aanzienlijk vertraagt. Het onderzoek gaat zelfs verder dan dat; behandeling bij hartvergroting, een symptoom van progressieve hart- en vaatziektes dat zich kan uiten voor de daadwerkelijke problemen zich laten zien, zouden significant vertraagd worden met tenminste 15 maanden. Deze periodes werden duidelijk gemeten naast een placebogroep, waar dit effect niet zichtbaar was.

Het bewijs was zo duidelijk zichtbaar dat de studie vroegtijdig werd afgebroken, niet in de laatste plaats omdat men het onethisch achtte nog door te gaan met de verstrekking van placebo’s  en deze groep derhalve een effectieve medicatie te ontzeggen.

Hart- en vaatziektes staan in de top vijf van doodsoorzaken van honden en MVD is binnen deze groep de grootste boosdoener. Simpel gezegd wil het probleem zeggen dat een van de hartkleppen niet meer sluit, met uiteindelijk fatale gevolgen. Het is een probleem dat met name kleinere rassen treft als bijvoorbeeld de Cavalier King Charles spaniel, de dashond, de dwergpoedel en diverse terrierrassen. Bij mensen komt dit probleem ook voor, wat de belangstelling voor het onderzoek ernaar verklaart.
De EPIC ( Evaluatie pimobendan in Cardiomegaly ) studie is naar wordt aangenomen de grootste ooit in zijn soort in de diergeneeskunde. Hij nam zeven jaar tijd in beslag en werkte volgens de allerhoogste normen, die zich konden meten met die van humaan onderzoek. Het aantal onderzoechte honden was 360, verdeeld over 4 continenten en 11 landen, en derhalve zouden de resultaten van belang zijn voor honden en eigenaren wereldwijd, aldus het onderzoeksteam.

Onderzoeksleider professor Adrian Boswood van het Royal Veterinary College zei dat Cavalier King Charles spaniels ongeveer twintig keer meer kans hebben op MVD en verschijnselen kunnen hebben vanaf ongeveer vijf jaar oud. Zij zouden meer controle hierop nodig hebben dan andere rassen. “Reguliere controles van het hart zijn van groot belang”, aldus de professor. Hij stelde dat veel dieren al meerdere jaren een hartruis hebben voordat dit wordt vastgesteld door een arts.

Deelnemers aan het onderzoek zijn zonder uitzondering enthousiast en zijn er van overtuigd dat eigenaren de kans iets te doen aan dit probleem met beide handen zullen aangrijpen. Voor dierenartsen is het relatief simpel MVD op te sporen. Of de hond in kwestie vervolgens baat zal hebben bij de geteste medicatie kan in een aantal gevallen alleen worden vastgesteld door een hartecho en/of een röntgenfoto.