De maakbare hond, fokken voor extremen, de Toad Bully
Bullies, zo langzamerhand lijkt het het meest door de (verkeerde) mensen uitgebuite ras te worden. Uitgebuit en tot een hondonwaardig leven veroordeeld. We hebben het hier niet over alle soorten bullies, en elke fokker, zeker niet, maar er ontstaat een type fokker dat doorfokt tot in het extreme, met slechts dollar (of euro)-tekens in de ogen, ongeacht wat de hond wordt aangedaan. De (Amerikaanse) reactie van een fokker over zijn "klanten" (oranje tekst) moge duidelijk zijn.
Enkele dagen geleden begon Dier & Recht een awareness-campagne tegen het fokken en (ver)kopen van dit soort in extrema gefokte honden. En Dogzine mag het lang niet altijd eens zijn met de vaak anti-rashond-houding van deze stichting, de manier waarop hier honden gefokt worden die niet zelden amper kunnen lopen, ademen en bewegen, laat staan op een natuurlijke wijze nageslacht produceren, moet elke echte hondenliefhebber zowat tranen in de ogen geven.
“Toad Bulls zijn Bulldogs met het uiterlijk van een pad. Deze honden worden bewust zo breed mogelijk gefokt, met korte, naar buiten staande poten, een holle rug en een platte, brede snuit. De misvormde honden worden ook in Nederland gefokt. Dier&Recht pleit voor een verbod op het fokken van deze misvormde dieren. De honden zijn ook bekend onder namen als Exotic Bully, American Bully, Pocket Bully en Micro Bully.” (Citaat website Dier & Recht.)
Terecht merkt zowel Dier & Recht, maar ook de Dierenbescherming, hier op dat deze honden zo slecht in elkaar zitten dat een pijnvrij hondenleven zo goed als onmogelijk is, en dat het fokken van dit soort honden –in principe volgens de wet Dieren al strafbaar- nu ook echt verboden moet zijn en gehandhaafd moet worden. Overigens is niet elke American Bully zo ongezond, het gaat vooral over de extreem “op”gefokte honden.
Over de Bullie en de fokpraktijken schreef Dogzine al tegen de zomer van 2017, in ons papieren blad. En ondanks dat we er geen gewoonte van gaan maken om artikelen uit het blad ook online te verspreiden, doen we dat nu voor een keertje wel. In pdf, zo kunt u als niet-abonnee ook kennismaken met (een stukje van) ons blad…