• Vijf tips voor honden bij vuurwerk

Vijf tips voor honden bij vuurwerk

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Vijf tips voor honden bij vuurwerk

di, 12/12/2017 - 13:09

Het vuurwerk dat hoort bij de decembermaand maakt veel honden bang bang en veroorzaakt stress. Helaas is het moeilijk om als eigenaar deze stress volledig te voorkomen, maar je kan wel dingen doen om je hond te helpen tijdens het vuurwerkgeweld dat Oud & Nieuw met zich meebrengt.

1: Veiligheid voorop 
Een natuurlijke schrikreactie van een dier is om te vluchten. Dit is een instinctieve reactie en gebeurt vaak vanuit een reflex. Het gebeurt helaas elk jaar weer dat er honden vermist raken rond oud en nieuw nadat ze op de vlucht zijn geslagen bij het horen van vuurwerk.
Weet je dat je hond vuurwerkangst heeft? Dan kan je hier op inspelen door hem in de decembermaand extra in bescherming te nemen.
Houd rekening met onverwachte verrassingen, ook in rustige gebieden kan plotseling vuurwerk te horen zijn.
Voor sommige honden is het dan ook beter om ze gedurende de decembermaand aangelijnd te houden zodat ze niet de benen kunnen nemen na een schrikreactie. Hiervoor is eventueel en lange lijn te gebruiken zodat de hond toch z’n energie kwijt kan.
Kijk ook goed naar de halsband of het tuigje wat de hond draagt. Een hond in paniek kan soms erg z’n best doen om weg te komen. Zorg voor een halsband of tuig dat goed past en waar hij niet uit kan ontsnappen!

2: Angst wel erkennen, niet stimuleren 
Een hardnekkig fabeltje is dat angst bij honden genegeerd moet worden omdat je het anders zou bevestigen. Het tegendeel is waar!
Honden zien hun baas als leider en een betrouwbare leider erkent de angst zonder het te stimuleren. Door niet mee te gaan in de angst en paniek maar de hond wel steun te bieden kan hij z’n baas zien als veilige haven. Het is daarom niet verkeerd om de hond steun te laten zoeken bij angst of stress. Heeft hij behoefte om tegen je aan te zitten of op schoot te liggen? Stuur hem dan niet weg maar laat dit toe. Vaak werkt het geruststellend voor de hond.
Zolang je als eigenaar zelf de rust bewaart ben je op dit moment in ieder geval geen angst aan het stimuleren. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de kans groter wordt dat de hond leert om bij een schrikreactie naar jou toe te komen in plaats van te vluchten.
Laat de hond zelf beslissen waar hij wil zijn op angstige momenten. Sommige honden voelen zich veilig in een (afgedekte) bench, onder het bed of juist dichtbij de baas. Laat een angstige hond nooit alleen, maar accepteer het als hij er zelf voor kiest om ergens in huis te schuilen. Als de hond zich op deze schuilplaats rustiger voelt is dit voor hem de prettigste manier om met de angst om te gaan.

3: Gedrag ombuigen 
Soms is het mogelijk om het angstig gedrag van een hond om te buigen. De voorwaarde hiervoor is wel dat de eigenaar goed weet wat hij doet en dat de timing nagenoeg perfect is. Ook moet de hond nog in staat zijn om te leren. Bij te veel stress of angst zal de hond niet meer de concentratie kunnen opbrengen om nog nieuwe dingen te kunnen leren, dan is het ombuigen van gedrag geen mogelijkheid. Voor honden die milde angst of onzekerheid vertonen kan gedrag ombuigen wel een optie zijn.
Het idee is dat datgene waar de hond angst voor vertoont aan iets leuks wordt gekoppeld. Schrikt de hond bij het horen van een knal? Dan kan je hem aanleren dat een knal betekent dat hij een koekje krijgt. Er wordt een positieve associatie verbonden aan iets dat de hond eng vindt. Hierbij is het van heel groot belang dat de timing goed is! Het koekje moet gelijktijdig met de knal gegeven worden gegeven worden of direct hierna, maar nog voordat de hond een schrikreactie vertoont. Krijgt hij het brokje na de schrikreactie, dan ben je deze reactie aan het belonen en dus stimuleren. Het is geen overbodige luxe om bij deze methode hulp te vragen van een ervaren hondentrainer of gedragstherapeut!

4: Rust geven 
Rust geven kan met een aantal hulpmiddelen. Een zogenaamd thundershirt wordt veel gebruikt om angstige honden te kalmeren. Het thundershirt is een elastisch shirt dat het grootste deel van het lichaam van de hond bedekt. Doordat het shirt goed aansluit wordt er evenredig lichte druk op het lichaam toegepast, iets dat het zenuwstelsel kalmeert. Veel honden voelen zich rustiger en veiliger met een thundershirt aan. Het is niet bevorderlijk om de hond hele dagen een thundershirt te laten dragen, maar het kan wel voor verlichting zorgen tijdens de wandelingen of op oudejaarsavond.
Rust geven kan ook met etherische oliën, een adaptil verdamper of andere rustgevende middelen. Allen hebben hun eigen werking en de resultaten die ermee behaald kunnen worden verschillen vaak per hond. Uitproberen is hier dan ook het toverwoord. Een dierenarts kan hierin adviseren.
Wat de methode ook zal zijn, zorg ervoor dat de hond geen spierverslapper toegediend krijgt. Deze werden in het verleden vaak voorgeschreven bij vuurwerkangst, maar met de kennis van nu weten we dat een verslapte hond nog net zo veel angst ervaart als anders, maar niet meer in staat is om er lichamelijk op te reageren. Het gebruik van deze middelen wordt tegenwoordig dan ook ten sterkste afgeraden.

5: Afleiding bieden
Ook bij vuurwerkangst geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Door de hond voldoende afleiding te bieden kan soms voorkomen worden dat de angst ernstige vormen aanneemt. Het is hierbij wel belangrijk te bedenken dat we de hond in een ontspannen staat willen houden. Spelletjes die veel opwinding veroorzaken zijn nu een minder goed idee, maar de hond aan het denken zetten kan goed werken. Dit kan met een hondenpuzzel, een snuffelmat of ander spel waarbij hij zelf koekjes kan verdienen. De bezigheid hiermee zorgt ervoor dat het vuurwerk naar de achtergrond verdwijnt en lang niet meer zo intimiderend is voor de hond. Het kan daarom slim zijn om de hond vlak voor een moeilijk moment, bijvoorbeeld op oudejaarsavond, aan het werk te zetten met een hondenpuzzel. Ook een kluif of een kong gevuld met lekkers waar de hond enige tijd zoet mee is kan uitkomst bieden op oudejaarsavond.