• Dier & Recht biedt petitie aan tegen hondenshows

Dier & Recht biedt petitie aan tegen hondenshows

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Dier & Recht biedt petitie aan tegen hondenshows

di, 09/11/2018 - 19:05

Dier & Recht biedt vandaag een petitie aan om hondenshows te verbieden. Er zijn tot nog toe 9000 handtekeningen. In aanloop hierop was er vanmorgen vroeg een radio-interview, want wat is hun motivatie? 

Dierenarts Kelly Kessen: “Het grootste bezwaar bij dit soort hondenshows is dat de focus op het fokken van een bepaald uiterlijk ligt en de honden met het meest extreme uiterlijk winnen ook de prijzen en dit zijn juist de honden die het ziekst zijn.”
Dat lijkt een stelling die wat kort door de bocht is aangezien er meer dan 350 hondenrassen zijn. Zijn die allemaal extreem van uiterlijk? Kessen geeft een voorbeeld: de Duitse herder heeft een aflopende rug en ontwikkelt daardoor pootproblemen op jonge leeftijd, en honden met korte snuiten zoals de mops en de Frans bulldog, daarvan winnen de honden met de kortste snuit. "En die zijn levenslang hartstikke benauwd." Daar zou mevrouw Kessen een punt kunnen hebben. Ze refereert aan haar 15 jaar praktijkervaring, waarin er mensen met mopsen, buldoggen en Franse bullen kwamen die volgens haar het snurken als “gezellig, het hoort erbij” ervoeren.

Dat dat niet terecht is klopt natuurlijk, de Rasspecifieke Instructie geeft niet voor niets aan dat hoorbare ademhaling een fout is in alle rassen. Maar op de vraag of de eigenaren misschien meer voorlichting nodig hebben blijft ze erbij dat shows afschaffen helpt.
Het zou bijdragen aan meer ruimte voor fokkers omdat er geen druk meer is om te winnen.
Maar de Wet Dieren geeft aan dat er met zieke dieren niet gefokt mag worden. Die wet is volgens mevrouw Kessen zinloos: er wordt niet op gehandhaafd.

De heer Rony Doedijns, directeur van de Raad van Beheer, werd gevraagd of het klopt wat mevrouw Kessen zegt. Hij vertelt van het zeer duidelijke beleid om honden die niet gezond zijn, niet goed ademen of niet makkelijk bewegen, niet in de prijzen te laten vallen. Het is dus niet zo dat honden met het meest extreme uiterlijk winnen. Ook de stelling dat honden alleen in hokken zitten klopt niet: op shows zijn alleen de benches van eigenaren aanwezig, en dat is absoluut geen verplichting voor aanwezige honden. Veel honden komen op eigen pootjes binnen en zitten nooit in benches. Dat de honden eindeloos moeten wachten klopt ook niet: en wie klaar is mag vertrekken, wie 's middags aan de beurt is kan ook later arriveren. En dat gebeurt ook, mensen komen in de loop van de dag en gaan naar huis zodra ze aan de beurt zijn geweest.


 

Lees ook: Raad van Beheer: samenwerken met Dier & Recht tegen broodfok in plaat…


kessen

Mevrouw Kessen verwijst naar de neuslengte van de winnende Pekinees.
Maar uit eerdere publicaties en openbare reacties blijkt dat Dier & Recht wel erg losjes omgaat met het diagnosticeren van benauwdheid. Waar keurmeesters de duidelijke en verplichte instructie hebben gekregen honden met een hoorbare ademhaling niet te laten winnen, is voor D&R voldoende als er naar neusgaten wordt gekeken en verder niets. Dat is nauwelijks een goed onderbouwde diagnose te noemen. Een ademhalingstest is het al helemaal niet.
In een reactie op Facebook heeft medewerkster van Dier & Recht Frederieke Schouten dit ook aangegeven: “Klopt! Alleen de neusgaten zijn gescoord. We noemen het ademhalingstest voor het gemak [..]. De neusgaten zijn gebruikt als aanwijzing voor verhoogd risico op BOS.” Verhoogd risico, geen diagnose dus. En daarmee hebben we het alleen over aannames. 

Natuurlijk zijn er zaken in de kynologie die fout gaan. Natuurlijk moeten die worden aangepakt. Sterker, de Raad doet daar alles aan en Nederland loopt hierin voorop.
De vraag is dus waarom Dier & Recht zo selectief is in hun bewijsvoering. Er zijn buiten de rassen waar problemen zijn nog zo’n 340 rassen waar qua uiterlijke kenmerken absoluut geen problemen zijn.
Het HondenWelzijnTeam handhaaft op shows en zorgt dat dieren goed verzorgd zijn en niet overmatig belast of onjuist behandeld worden, en wie dat wel doet kan op een forse aanpak rekenen. Allemaal zaken waaraan Dier & Recht geen aandacht besteedt.
Hoewel de medewerkers van Dier & Recht meermalen zijn uitgenodigd zijn ze niet aanwezig geweest op de WDS. Het lijkt logisch dat je persoonlijk komt kijken als je een evenement wilt verbieden maar nee, alles lijkt vooralsnog gebaseerd op aannames. Een reden voor hun afwezigheid werd niet gegeven.

Laten we hopen dat er dringende zaken waren waarmee ze zich bezig hielden. Zoals bijvoorbeeld illegale hondenhandel, broodfok in Nederland of het onderzoeken van het misbruik van vaccinatieboekjes en identificatiechips. Dat is uiteindelijk wel waar het echte dierenleed zich afspeelt.

Wie het radiointerview nogmaals wil beluisteren, klik hier.