• Kim Yong Un (Noord Korea): Eet meer hondenvlees
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kim Yong Un (Noord Korea): Eet meer hondenvlees

mar, 08/16/2016 - 21:42

Kim Jong Un, buiten zijn eigen land nergens echt als volwaardige leider gezien, haalt opnieuw de internationale headlines. Nu omdat hij, en dus alle staatsmedia in Noord Korea met hem, een groots pleidooi houden voor het eten van hondenvlees. Dat meldt de KoreaTimes, een Engelstalige krant in Zuid Korea.Terwijl het aantal mensen dat hondenvlees eet in Zuid Korea langzaam afneemt, is het de “glorieuze leider” die zijn bevolking oproept meer hond te eten. Hond zou –vooral in de zomer- een goed medicijn zijn en voor extra gezondheid zorgen.

De staatsmedia waaronder Korean Central Broadcasting Station (KCBS) hebben inmiddels culinaire wedstrijden georganiseerd in de hoofdstad Pyongyang waarbij deelnemers stoofpotten maakten, naast andere gerechten, met hond als voornaamste ingrediënt. “Hond maakt deel uit van onze fantastische tradities en gebruiken” zo claimt de omroep, en zou ook bijdragen aan een verbeterde levenswijze in de socialistische heilstaat. Een land waar nu nog het grootste deel van de bevolking leeft onder hongersnood en armoede. Korean Central Television maakte recent reclame voor een onlangs geopend hondenvleesrestaurant in de hoofdstad. Jongstleden 6 augustus was er een radio-uitzending op Tongil Voice (Koreaans,Nederlandse vertaling kan via Google)

Verwijzend naar een encyclopedisch tekst over geneesmiddelen geschreven tijdens het Joseon Koninkrijk (1392-1910), maakte DPRK Today, het propagandakanaal op Youtube van de Koreaanse overheid, in juni bekend dat hondenvlees meer vitaminen heeft dan kip, varkensvlees, rundvlees en eend en goed voor de darmen en maag is. Overigens een documentaire of uitzending die –in ieder geval voor niet-Koreaans sprekenden- niet terug te vinden is.

Het kanaal beweerde ook dat honden moeten worden doodgeslagen en dat de huid en haren moeten worden verwijderd voordat de hond geslacht wordt voor een betere smaak. Deze praktijk van slachten is controversieel in Zuid-Korea en heeft geleid tot protesten van dierenactivisten binnen en buiten het land. De Zuid Koreaanse handboogschutterin Ki Bo Bae kreeg massale kritiek over zich heen nadat ze verklaarde beter te zijn gaan schieten na het eten van de traditionele hondenstoofpot.

Berichten over Kim Yong Un die hondenvlees promoot zijn overigens niet nieuw. In maart 2015 kwam Newfocus ook al met een artikel over de glorieuze leider die een hondenvleesrestaurant opende. Overigens, hondenvlees is volgens dat artikel veel te duur voor de normale Noordkoreaan, alleen officials frequenteren het restaurant. Hondenvlees is vooral zeldzaam omdat de meeste honden voor consumptie over de Chinese grens worden gesmokkeld.

Het is goed mogelijk Noord-Korea weer eens probeert om het Westen te provoceren sinds dierenactivisten massaal opstaan tegen hondenvlees festivals in Yulin, evenals in Zuid-Korea. Het is slechts 18 maanden geleden dat Kim Yong Un zei voorstander te zijn van de opening van een hondenvlees restaurant in Schotland om de Schotten naar de "culinaire hoogstandjes" van zijn land te lokken. Kim is vooral dol op de whisky uit dat gebied, iets wat de gewone mensen in zijn land nooit zullen proeve. Yong Un is ook dol op Emmentahler kaas.

De Koreaanse regering heeft 130 restaurants buiten het land, onder de naam "Pyongyang". Een korte tijd ze hadden ook een restaurant in Amsterdam Osdorp. Dat was maar een kort leven beschoren. Het restaurant Osdorp had geen hondenvlees op het menu.


bron

Daily Mail

Korea Times