• Steeds meer links tussen graanvrij en DCM
Leestijd
4 minuten
Tot nu toe gelezen

Steeds meer links tussen graanvrij en DCM

ven, 06/28/2019 - 18:03

In juli 2018 is de FDA  begonnen met het onderzoeken van meldingen van honden die onverwacht  gedilateerde cardiomyopathie (DCM) kregen, gekoppeld aan bepaalde voeding.  Voeding, veelal bestempeld als "graanvrij", die een hoog percentage erwten, linzen, andere peulvruchtenzaden en/of aardappelen in verschillende vormen (geheel, meel, eiwitten, enz.) als hoofdingrediënten bevatten.

Veel van de casusrapporten omvatten hondenrassen waarvan nog niet bekend was dat ze een genetische aanleg hebben voor de ziekte. De ziekte is ernstig en zelfs fataal en in veel gevallen wordt melding gemaakt van het eten van "graanvrij" gelabeld voer. De FDA gebruikt een reeks wetenschappelijk onderbouwde onderzoekstools, omdat men ernaar streeft meer te leren over deze toename van DCM en de mogelijke koppeling ervan aan bepaalde diëten of ingrediënten. Dit is een ingekorte en vertaalde versie van het FDA-rapport.

Hoewel de FDA al in 2014 enkele sporadische meldingen van DCM ontving, werd de overgrote meerderheid van de rapporten ingediend nadat het bureau in juli 2018 het publiek op de hoogte had gesteld van de mogelijke DCM / dieetproblematiek. Tussen 1 januari 2014 en 30 april 2019 ontving de FDA 524 meldingen van DCM (515 honden, 9 katten). Ongeveer 222 hiervan werden gemeld tussen 1 december 2018 en 30 april 2019 . De American Veterinary Medical Association schat dat er 77 miljoen honden zijn in de Verenigde Staten. De meeste honden in de VS eten voer zonder blijkbaar DCM te ontwikkelen. Het is niet bekend hoe vaak honden DCM ontwikkelen, maar de toename in meldingen bij de FDA lijken te duiden op een potentiële toename van DCM bij honden die niet genetisch voorbestemd zijn.

Gedilateerde cardiomyopathie wordt erkend als een genetische aandoening bij honden, meestal bij grote of grote rassen, zoals de Dobermann, Duitse Dog of de Ierse wolfshond. Het wordt ook gezien in Cocker Spaniels. waar het wordt geassocieerd met taurinedeficiëntie. Er wordt aangenomen dat het minder vaak voorkomt bij honden van kleine en middelgrote rassen. De FDA vermoedt dat gevallen te weinig worden gemeld, omdat dieren doorgaans symptomatisch worden behandeld en diagnostische tests en behandelingen voor eigenaren complex en kostbaar kunnen zijn. Doordat Golden Retriever-clubs in de VS actief hun leden hebben opgeroepen gevallen te melden, lijkt daar een extra toename van de gevallen te zijn. Andere rassen die meer dan eenmaal voorkomen zijn o.a. de  Afghaanse windhond, Australian Cattle Dog, Beagle, Tervuerense herder, Border Collie, Boston Terrier, Bull Terrier, Chihuahua, Dalmatische hond, Engelse Cocker Spaniel, Engelse springerspaniël, Flatcoated Retriever, Franse Bulldog, Gordon Setter, Irish Setter, Irish Soft Coated Wheaten Terrier, Jack Russel Terrier, Maltezer, Dwergschnauzer, Old English Sheepdog, Dwergkees, Portugese Waterhond, Mopshond, Rhodesian Ridgeback, Rottweiler, Schotse Collie, Saluki, Samojeed, Staffordshire Bull Terrier, Standaard dashond langhaar, Vizsla, Whippet en Yorkshire Terrier.

Genetische vormen van DCM lijken vooral op hogere leeftijd reuen van grote rassen te treffen. DCM-gevallen die aan de FDA CVM zijn gemeld, omvatten een breed scala van hondenrassen, leeftijden en gewichten. Er is een groter aantal reuen dan teven, in overeenstemming met wat er in genetische vormen wordt gezien. De betekenis hiervan is niet bekend, maar het kan zijn dat sommige gevallen van genetische oorsprong zijn of een combinatie van voeding en genetische aanleg.

breeds

Herziening van de hondenrapporten toont aan dat de meeste rapporten voor formuleringen van droog hondenvoer waren, maar ook rauw voedsel, halfnat voedsel en nat voedsel waren vertegenwoordigd. 

Om diëten beter te karakteriseren die worden gemeld in DCM-gevallen, werden productlabels onderzocht om te bepalen of het product graanvrij was (geen maïs, soja, tarwe, rijst, gerst of andere granen bevatte) en of de producten erwten, andere linzen inclusief bevatten kikkererwten en bonen, of aardappelen (inclusief zoete aardappelen). Omdat zoveel producten erwten en/of linzen bevatten, werd een categorie gemaakt voor "erwten en/of linzen". Meer dan 90 procent van de producten was "graanvrij" en 93 procent van de gerapporteerde producten had erwten en/of linzen. Een veel kleiner deel bevat aardappelen.

Dierlijke eiwitbronnen in de gerapporteerde diëten varieerden sterk en veel diëten bevatten meer dan één eiwitbron. De meest voorkomende eiwitten in de gerapporteerde voeding waren kip en lam en vis; sommige diëten bevatten echter atypische eiwitbronnen zoals kangoeroe, bizon of eenden. Geen enkele dierlijke eiwitbron was overheersend.

ingredients

Sinds de DCM-update van juli 2018 heeft Vet-LIRN zowel producten met het label "graanvrij" als graanproducten getest voor het volgende:

  • eiwit, vet, vocht
  • ruwe vezels, totale voedingsvezels, oplosbare vezels, onoplosbare vezels
  • totaal zetmeel, resistent zetmeel
  • cystine, methionine en taurine

Het gemiddelde percentage eiwit, vet, totaal taurine, totaal cystine, totaal methionine, totaal methionine-cystine en resistent zetmeelgehalte op basis van droge stof (met andere woorden, na verwijdering van alle vochtgehalte) waren vergelijkbaar voor zowel graanvrij gemerkt als graanhoudende producten. 

 

Update: Champion Petfoods, leverancier van Arcana en Orijen, heeft een uitgebreide reactie op Facebook geplaatst.


Taurine en aminozuren

Voedingsonderzoek wijst uit dat taurine over het algemeen niet als een essentieel aminozuur voor honden wordt beschouwd, omdat deze dieren taurine uit cysteïne en methionine kunnen synthetiseren. Bijna alle graanvrije producten hadden methionine-cystine waarden boven de minimale voedingsbehoefte van 0,65 procent voor volwassen onderhoudsvoedsel voor honden.

De FDA verzamelt nog steeds informatie om beter te begrijpen of (en hoe) het metabolisme van taurine (zowel absorptie als excretie) een rol kan spelen in deze meldingen van cardiomyopathie bij honden.

Diagnostisch testen - Vet-LIRN

Vet-LIRN heeft 95 eigenaren van aangetaste honden en katten geïnterviewd om de volledige voedingsgeschiedenis van de huisdieren te documenteren en andere factoren te onderzoeken die mogelijk hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van DCM, zoals omgevingsfactoren zoals blootstelling aan zware metalen of giftige planten.Daarnaast heeft Vet-LIRN een netwerklaboratorium gecontracteerd om bloed, urine, feces en DNA van honden zonder bekende raspredispositie voor DCM (als vergelijkingspunt) te verzamelen om naar Vet-LIRN te sturen voor onderzoek.

Vanaf 30 april 2019 heeft Vet-LIRN de resultaten beoordeeld van 19 autopsies van honden met een verdenking op hartaandoeningen. Na bevestiging van een DCM-diagnose verzamelt CVCA bloed, urine, feces, DNA-swabs en voedsel als het huisdier geen supplementen krijgt (bijv. Taurine, cystine of methionine) en wel voeding krijgt met het label "grain-free." Vet-LIRN test het bloed en de urine op taurine, cystine, methionine en andere aminozuren. Vet-LIRN archiveert uit deze gevallen uitwerpselen en DNA voor mogelijk toekomstig testen.

Golden Retrievers

Uit eerdere publicaties en onderzoek blijkt dat Golden Retrievers mogelijk genetisch gevoelig zijn voor taurinedeficiëntie, wat goed gedocumenteerd is als mogelijk leidend tot DCM. Veterinaire cardioloog Dr. Joshua Stern van de Universiteit van Californië in Davis heeft de toename bestudeerd van gevallen van DCM in Golden Retrievers, inclusief een potentieel verband met voeding. Veel gevallen van DCM in Golden Retrievers zijn taurinedeficiënt. Huisdiereigenaren die vermoeden dat hun Golden Retriever mogelijk is getroffen, kunnen hun dierenarts vragen om te overleggen over het controleren van de taurineniveaus of het uitvoeren van een echocardiogram.

soort

Als een hond mogelijke tekenen van DCM of andere hartaandoeningen vertoont, zoals verminderde energie, hoest, ademhalingsmoeilijkheden en periodes van (extreme) zwakte, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Als de symptomen ernstig zijn en uw dierenarts niet beschikbaar is, moet u mogelijk dringende diergeneeskundige hulp inschakelen. Uw dierenarts kan u om een ​​gedegen dieetgeschiedenis vragen, inclusief alle voedingsmiddelen (inclusief lekkernijen) die de hond heeft gegeten.

De FDA blijft onderzoek doen en verzamelt meer informatie om vast te stellen of er een specifieke voedingslink is naar de ontwikkeling van DCM en zal updates bieden aan het publiek naarmate de informatie zich ontwikkelt.

brands

 

bron

FDA Investigation into Potential Link between Certain Diets and Canine Dilated …