• Gordon setter op de Highland games
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Gordon setter op de Highland games

mer, 02/20/2019 - 17:11

Op 19 mei 2019 organiseert Gordon Castle in Moray, Schotland, de jaarlijkse “Highland games”. En de eigenaren hebben een nieuw onderdeel aan het programma toegevoegd: een bijeenkomst van Gordon setters.
Dit wordt gedaan om de aandacht te vragen voor de moeilijke situatie waar het ras zich in bevindt. De Gordon setter staat sinds 2011 op de lijst met bedreigde rassen van de Engelse Kennel Club. Engeland kon slecht zo’n 255 honden registreren in 2018, en vergeleken bij de 28.000 labradors in dezelfde periode is dat natuurlijk helemaal niets.

De Engelse kennelclub maakt zich ernstig zorgen over de status van dit en andere kwetsbare rassen. Want als er geen kopers zijn zullen er steeds minder gefokt worden en gaat de stand van het ras steeds verder achteruit. “Mensen kijken vaak niet verder dan de labrador, of ze laten hun keuze bepalen door het ras dat beroemdheden hebben. Het lijkt wel of mensen het bestaan van deze kwetsbare rassen domweg vergeten zijn”, aldus de Engelse KC. De toevoeging aan de Highland games op Gordon castle hoopt hierin enige verandering teweeg te brengen. “Het ras werd ontwikkeld aan het einde van de 18e eeuw, door mijn voorvader, de 4e Graaf van Gordon”, vertelt de heer Lennox. “We hebben de originele kennels nog waar de honden werden gefokt, Kennels Cottage heet het.” De ruimtes zijn nu verbouwd en te huur als vakantieverblijf.

De vraag is natuurlijk hoe het komt dat er zo weinig honden zijn. Ze werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht en die is in de loop der jaren afgenomen. Mensen die nu nog jagen, gaan vooral voor succes. En daar zit ‘m de kneep, volgens Charlie Thorburn, een wereldberoemde trainer van jachthonden: “Het zijn gewoon niet zulke goede werkhonden. Mensen kiezen voor andere rassen, die het werk beter doen.”
En dat is misschien ook wel begrijpelijk want in de jachtwereld van tegenwoordig is de blik net als in alle andere disciplines gericht op succes.

Toch speelt de onbekendheid ook een rol, want er zijn meer rassen die uitermate geschikt zijn voor het werk, terwijl hun aantallen toch teruglopen. Zo daalt het aantal Weimaraners en Viszla’s, en stijgt het aantal Nova Scotia Duck Tolling retrievers nog steeds. De Engelse kennelclub houdt het allemaal bij, net als de Raad van Beheeroverigens.
En de Gordon setter is inmiddels op de lijst met kwetsbare rassen terecht gekomen, wat wil zeggen dat er minder dan 300 pups per jaar geboren werden. Die trend zien we wereldwijd: ook in Nederland zijn de aantallen al geruime tijd zorgwekkend laag.
Lennox hoopt dat door de geplande bijeenkomst tijdens de Highland games de mensen meer kennis kunnen krijgen van het ras. “We hopen de mensen kennis te kunnen meegeven en misschien inspireert het ze in de toekomst ooit zo’n hond te willen bezitten. We moeten allemaal samenwerken om de lokale rassen in stand te houden, voor nu en voor de toekomst.”

De poging tot bewustwording van dit ras begint op 19 mei rond de (Engelse) klok van 12. Er zijn vanuit heel Engeland eigenaren met hun honden uitgenodigd. Wie meer wil weten kan op kijken op de site van Gordon Castle.
Gordon Castle heeft laten weten dat ook Gordons van andere landen van harte welkom zijn: ze worden verzocht contact op te nemen en dan zal men kijken naar welke mogelijkheden geboden kunnen worden.

bron

Highland games