Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Nieuw middel tegen vuurwerkangst maakt hond niet slaperig

dim, 07/03/2016 - 20:20

In de Verenigde Staten is een nieuw middel tegen vuurwerkangst, en angst voor (harde) geluiden, bij honden goedgekeurd. De Food and Drug Administration (FDA) keurde dexmedetomidine oromucosal gel goed voor het gebruik op deze indicatie bij honden. In  de VS, en nog niet daarbuiten is het product onder merknaam Sileo verkrijgbaar. Veel honden, naar schatting 30% van allemaal, is overgevoelig voor harde geluiden en reageert daar angstig op.  Trillen, verstoppen, blaffen, hijgen, wegrennen, stuk voor stuk aanwijzingen dat de hond bang is.

Traditioneel wordt angst voor geluiden, vooral vuurwerk, aangepakt met een combinatie van gedragstherapie (vooral desensibilisatie) waarbij de hond bijvoorbeeld door een CD met vuurwerkgeluiden leert dat deze geluiden geen reden voor angst zijn. Daarbij worden vaak voedingssupplementen gegeven die de hond ook kalmer maken. Het gebruik van feromonen of essentiële olie (o.a. Lavendel) in een verstuiver of een enkel druppeltje op de hond, geeft het angstige  dier ook rust.

Naast natuurlijke therapie krijgen honden ook medicijnen tegen vuurwerkangst. Het antidepressivum  Xanax  (Alprazolam) is weliswaar eigenlijk alleen voor menselijk gebruik, maar dierenartsen geven dit middel ook aan angstige honden, vaak met goed resultaat. Xanax werkt bij de hond als een sedativum, de hond wordt dus als het ware enigermate "verdoofd" en daardoor minder angstig.  Tot voor kort, en nog steeds verkocht, werd ook Acepromazine (Calmivet® en Vetranquil®) gegeven. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat de hond door dit middel juist gevoeliger wordt voor geluiden, maar doordat de hond ook slapper wordt kan hij niet meer weglopen. De angst neemt zo alleen maar toe, al merkt de eigenaar dat niet. Het middel wordt nog verkocht, ook in dierenspeciaalzaken, maar is eigenlijk af te raden.

Dexmedetomidine is in zijn meest gebruikte vorm ook een sedativum. In heel de wereld wordt het als injectievloeistof gebruikt en vaak enkele uren voorafgaand aan een operatie aan een hond gegeven om rustiger te worden, terwijl het samen met het echte verdovingsmiddel tijdens de feitelijke anesthesie wordt gebruikt.

Deze nieuwe toedieningsvorm, een gel die door het mondslijmvlies wordt opgenomen, zou, volgens opgave van de fabrikant, alleen een heel milde sedatie geven, waardoor de hond gewoon deel van het gezin blijft en niet gevloerd in zijn mandje ligt. Hartslag wordt nauwelijks beïnvloed. De toediening, een spuitje in de mond, is voor de meeste honden niet onplezierig. De uiteindelijke werking is 2 tot 3 uur, waarbij het ongeveer een half uur duurt voordat het middel maximaal effectief is.  Bij zwangere of lacterende honden en honden met hoge bloeddruk of hartafwijkingen mag het niet gebruikt worden.

Bij een uitgebreide test op nieuwjaarsnacht in de VS, bleek het middel effectief bij 75% van de honden die het kregen toegediend, ter vergelijking, 33% van de honden reageerden goed op placebo, oftewel een niet werkend middeltje.  Het middel kon tot vijf maal achtereen, met een tijdsverschil van minimaal 2 uur worden toegediend.  Sileo werkt anxiolytisch (angstremmend) door de alpha-2 adrenoreceptoren te blokkeren op de zenuwuiteinden in de hersenen, hierdoor kunnen stimulerende stoffen als epinephrine, die bij angst in hogere mate worden aangemaakt, niet zorgen voor prikkeloverdracht, waardoor de angst geremd wordt.

Het middel wordt nu door farmaceut Zoetis in de Verenigde Staten op de markt gebracht, of er ook plannen zijn het middel in Nederland en overige Europese landen te registreren is nagevraagd bij de fabrikant.  

[update 22 nov. 2016]  Sileo is inmiddels in Europa toegelaten voor genoemde indicaties.