• Primeur voor Europa: Hond krijgt nieuw 3D geprint schedeldak
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Primeur voor Europa: Hond krijgt nieuw 3D geprint schedeldak

lun, 02/04/2019 - 15:24

Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht heeft eind vorig jaar een hond na verwijdering van een tumor een nieuw 3D geprint schedeldak gekregen. Het is voor het eerst dat een dergelijke operatie in Europa is uitgevoerd. Eerder gebeurde dat in Canada, maar de techniek blijft “gloednieuw”.

De operatie was mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde en Geneeskunde. Van de ervaringen die op dit vlak met dieren worden opgedaan, profiteren dankzij de unieke samenwerking tussen de diergeneeskunde en humane geneeskunde zowel de hond als hun baasjes.

patient
De patiënt maakt het goed

De Siberische Husky werd geopereerd aan een goedaardige tumor van de schedelwand, een osteoom. De tumor die naar binnen en buiten groeide was zo groot dat de hersenen werden weggedrukt en waardoor een nieuw schedeldak nodig was. Door een unieke samenwerking tussen de faculteit Diergeneeskunde en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) werd met behulp van een CT scan van de hond een nieuw schedeldak geprint van titanium. Dierenarts prof. Björn Meij is tevreden over het verloop van de operatie en het herstel daarna: “Een belangrijk voordeel van het 3D printen van een schedeldak is dat het perfect op maat gemaakt kan worden voor het individu, en er kan een rand geprint worden van poreus titanium. Deze rand zorgt ervoor dat het bot kan ingroeien in het implantaat en kan integreren in de schedel.” Het is de eerste keer dat in Nederland een dergelijke operatie is uitgevoerd. De hond is inmiddels thuis en maakt het goed.

De operatie en toepassing van dit materiaal  valt in een groter onderzoek waarin de faculteit Diergeneeskunde en Geneeskunde in Utrecht samenwerken. Dit is een onderzoek naar de ontwikkeling van een 3D geprint implantaat voor toepassing bij heupdysplasie bij mens en hond. Er is ook al gewerkt met 3D geprinte onderdelen voor de onderarm bij de hond, en de techniek kan ingezet worden voor vervanging van skeletonderdelen na verwijdering van tumor van bot zoals van een poot, kaak of dus schedel.

 

schedel
v.l.n.r.: schedeldakprothese, schedel na verwijderen tumor, schedel met tumor