• Veel aluminium, chroom en molybdeen in hondenvoeding
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Veel aluminium, chroom en molybdeen in hondenvoeding

ven, 01/04/2019 - 13:49

In hondenvoer, in de Verenigde Staten althans, zitten hogere concentraties van aluminium en andere zogeheten trace  minerals dan de hoeveelheid die normaal door mensen wordt gegeten. Dat blijkt uit een wetenschappelijke analyse. Dagelijkse porties hondenvoer bevatten bijvoorbeeld ongeveer 38 keer de hoeveelheid aluminium die mensen gemiddeld per dag consumeren. Chroom, molybdeen, aluminium en andere mineralen komen in kleine hoeveelheden voor in zowel menselijke als huisdierenvoeding. Wetenschappers noemen deze stoffen ultrasporenmineralen.

De onderzoekers konden echter niet zeggen of die ultra-sporenelementen een bedreiging kunnen vormen voor de gezondheid van honden. Eerder onderzoek heeft geen gevaarlijke hoeveelheden van die stoffen in honden aangetoond, hoewel sommige stoffen problemen veroorzaken in hoge doseringen bij andere dieren, inclusief de mens.


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden


 


"Chroom-, molybdeen- en aluminiumconcentraties in alle hondenvoeding lagen op een niveau dat beschouwd zou worden als bovengemiddeld in vergelijking  met de  menselijke dagelijkse consumptie op basis van calorieën ...", schreven de onderzoekers in Veterinary Medicine: Research and Reports. "De exacte redenen voor deze bevinding zijn onduidelijk, maar kunnen te maken hebben met de iets hogere metabole eisen van honden dan mensen, die minder calorieën per kilogram lichaamsgewicht nodig hebben. Maar ook met de  beperkte verschillen in voedselingrediënten die in de hondenvoedingsindustrie worden gebruikt in vergelijking met voedsel voor mensen. "

Bijvoorbeeld, menselijke voedingsmiddelen bevatten vaak meer bewerkte ingrediënten, zoals maïszetmeel, witte rijst en gebleekt meel, dan hondenvoer, aldus de onderzoekers. Bewerking kan de hoeveelheid sporenmineralen verminderen. Ongeraffineerde ingrediënten in voer voor gezelschapsdieren kunnen mogelijk leiden tot een mogelijk hogere blootstelling aan aluminium, chroom en andere sporenelementen.

De wetenschappers van het  Cornell University College of Veterinary Medicine analyseerden het gehalte aan nikkel, siliciumdioxide, aluminium, chroom en molybdeen in hondenvoer. Ze testten 49 zonder recept verkrijgbare hondenvoerproducten bedoeld voor gezonde honden in alle levensfasen. Het hondenvoer kwam van lokale en nationale dierenspeciaalzaken, supermarkten en Cornell's Veterinair Medisch Centrum.

De onderzoekers converteerden hun resultaten voor hondenvoer naar consumptie per megacalorie, zodat ze deze konden vergelijken met typische niveaus van menselijke consumptie, vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De wetenschappers beoordeelden de niveaus van het mineraal in hondenvoer tegen informatie over toxische consumptie door de WHO.

Aluminium-, chroom- en molybdeenconcentraties overschreden de gemiddelde dagelijkse dosis voor mensen. De mediane chroomconcentratie in hondenvoer was ongeveer 30 keer hoger dan de dagelijkse inname door de mens. De hoogste molybdeenconcentratie bereikte ongeveer 15 keer het niveau van menselijke consumptie. Alle 49 producten bevatte meer molybdeen dan de hoeveelheid die wetenschappers menen die voor  honden nodig is. De giftige schadelijke effecten van molybdeen bij herkauwersoorten, waaronder bloedarmoede, ernstige diarree, overvloedige speekselafscheiding, mucoïde uitwerpselen, niertubule necrose en overlijden houden verband met koperdeficiëntie, aangezien molybdeen een factor is die koperopname en -benutting belemmert.

Aluminiumconcentraties in 46 producten overtroffen de equivalente dagelijkse inname door de mens. Aluminium is het enige niet-essentiële sporenmineraal zonder biologische functie bij honden dat werd onderzocht, terwijl bekend is dat het gezondheidseffecten heeft die onvermijdelijk zijn vanwege de vervuiling in het milieu. Bij honden werd aluminiumneurotoxiciteit gemeld. Klinische verschijnselen die door de degeneratieve ziekte worden vertoond, zijn identiek aan die van de mens, waarbij cognitieve vaardigheden verloren gaan, waaronder geheugen en herkenning evenals andere tekenen waaronder dermatitis, loopneus en verkleuring van het neussplanum oftewel de neusspiegel (het onbehaarde vochtige gedeelte van een hondenneus).

Ook waarschuwen de onderzoekers voor teveel silicium, bepaalde rassen kunnen zogeheten silicastenen (in het urinesysteem) krijgen, zoals vooral de Duitse herder, Golden retriever, Shih Tzu, Labrador retrievers (vooral zwarte labradors), Dwergschnauzers en Cocker Spaniels.

Volgens de onderzoekers is meer onderzoek nodig naar de maximaal toegestane hoeveelheid van deze stoffen in hondenvoeding.

Onderstaand de geteste producten (allen Amerikaans, het is onbekend hoe de situatie bij Europese producten is).

producten

 

 

bron

Evaluation of selected ultra-trace minerals in commercially available dry dog f…