Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Terug naar Nederland

ven, 07/13/2018 - 17:08

Van 6 juni tot 5 juli was de helft van Canine Efficiency in Nederland. Om werk en woonst te zoeken. We gaan namelijk terug in Nederland wonen. We hebben er verschillende redenen voor, en de komst van de wolf naar de Lage Landen is er één van. Per 27 juli ben ik zelf weer terug, per 1 september zijn ook mijn man en alle dieren (inclusief alle 6 de honden) weer terug!

In de periode dat ik in Nederland was heb ik mezelf beschikbaar gesteld voor verschillende activiteiten, waaronder gedragsanalyses bij (kruising)kuddebewakingshonden. Tot drie keer toe werd ik uitgenodigd en alle drie de keren waren de baasjes erg tevreden over mijn bezoek en advies. Kuddebewakingshonden (KBH) zijn namelijk geen honden voor iedereen, ze zijn totaal anders dan de gemiddelde Nederlandse huishond. Dit leer je pas als je al samenleeft met deze honden. Als je een hond hebt geadopteerd als “Landseer”, maar het blijkt een “Bucovina”(kruising) te zijn, zit je met de gebakken peren wat hierop was je niet voorbereid. Veel lees- en leerwerk ga je dan tegemoet en je zult al gauw uitvinden dat een KBH een heel andere benadering nodig heeft dan de Rottweiler van de buren of de Chihuahua van je neefje.

Bij KBH werkt het “baas boven baas” principe niet. Ze leren niet graag commando’s, ze kunnen zelf goed beslissingen nemen – zijn dus erg zelfstandig – en ze zijn héél erg slim. Van oorsprong beschermen ze de schaapskuddes in natuurgebieden tegen grote roofdieren als de Wolf, Beer en Lynx. Hiervoor moeten ze dus een behoorlijk staaltje natuurlijke eigenschappen bezitten en hun bewakingstactieken moeten ze kunnen aanpassen op de aanvalstactieken van een roedel wolven. Dit kunnen ze uitstekend! In het druk bevolkte Nederland zal men zich moeten aanpassen aan de hond, want de hond kan zich niet goed aanpassen aan de drukte en de wil van de mens. Wij zullen hun taal moeten leren spreken, andersom kan het namelijk niet. De ruimte in de meeste Nederlandse woningen is beperkt, waardoor ‘de bubbel’ van de hond steeds geroerd wordt. Het standaard rondje wandelen gaat bij het territorium behoren, hun oorspronkelijke territorium is namelijk mobiel, bewegend. ‘Zit’ voor een koekje gaat er meestal niet in, want het dient geen enkel doel. Als we een beetje kunnen begrijpen wat deze honden oorspronkelijk altijd gedaan hebben – en nog steeds doen in de landen waar ze nog steeds voor dit doel gebruikt worden – dan kunnen we ze in de Nederlandse situatie ook beter begrijpen en ze helpen. Wil je hier meer over weten? Dan mag je altijd contact opnemen of een kijkje nemen op onze website en/of Facebookpagina’s!