• Onzichtbaar opereren
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Onzichtbaar opereren

ven, 03/24/2017 - 19:12

Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery is een operatietechniek die wordt afgekort als “NOTES”. Het wil zeggen dat er van de natuurlijke lichaamsopeningen gebruik wordt gemaakt om in het lichaam te kunnen opereren. Voorlopig is deze techniek vooral interessant voor vrouwen, waarbij dan via de vagina een buikoperatie wordt uitgevoerd, zodat de incisie en dus ook het litteken inwendig in die vagina komt.
Voor vrouwen wel zo aangenaam dat er geen ontsierend litteken komt en een bijkomend voordeel is dat de operatie minder pijnlijk is, aldus onderzoeken. Diezelfde onderzoeken verhalen van grote belangstelling van uiteraard de medische stand maar ook van het grote publiek. Dat laatste is aangenaam want zonder patiënten valt er niets te opereren.

Deze operatiewijze neemt inmiddels een grote vlucht. Ook vanuit de kynologie is er belangstelling voor deze techniek. Laparoscopie (de zgn kijkoperatie) is al aardig ingeburgerd in de veterinaire wereld, en daar komt nu dus deze nieuwe techniek bij. De voordelen zijn duidelijk: er is geen uitwendige wond, de hond kan daar dus niet aan likken en hoeft derhalve geen kraag om. Er zijn geen uitwendige littekens en dus geen hechtingen. De operatie op deze wijze is minder pijnlijk en het geheel kan poliklinisch plaatsvinden.

Het gaat hier natuurlijk voorlopig alleen over operaties bij teven, en dan met name de sterilisatie (die eigenlijk een castratie is aangezien de eierstokken worden weggenomen). Er zijn nog wel grenzen aan de mogelijkheden: alleen teven tussen 10 en 30 kilo komen in aanmerking. Voorlopig wordt deze techniek nog maar in twee klinieken in Nederland uitgevoerd maar de verwachting is dat er snel meer zullen volgen