• Geld voor asielen om landelijk adoptiesysteem te gebruiken in België
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Geld voor asielen om landelijk adoptiesysteem te gebruiken in België

sam, 12/28/2019 - 12:39

Of elke regel ook daadwerkelijk werkt is afwachten, maar de Vlaamse minister van dierenwelzijn, Ben Weyts, is op zijn terrein beslist de minister van doorpakken.  De afgelopen paar jaar voerde hij, gesteund door het merendeel van het Vlaams parlement, het verbod op onverdoofd slachten in, verbood hij vuurwerk in heel Vlaanderen (gemeentes mogen daar –helaas- nog wel van afwijken), en maakte hij een pakket maatregelen dat de broodfok in Vlaanderen het in ieder geval heel moeilijk gaat maken.

De nieuwste maatregel is dat elk erkend dierenasiel  een financiële impuls van 3.000 euro krijgt. Het is de allereerste keer dat de Vlaamse Overheid financiële steun voorziet voor dierenasielen. De asielen krijgen het geld zodra ze gebruik maken van het beheerprogramma Animal Shelter en dieren ter adoptie aanbieden via de website www.adopteereendier.be.  Zo kunnen asielen vlotter werken en kunnen meer Vlamingen de weg vinden naar het asiel.

“We slaan twee vliegen in één klap. We geven dierenasielen een financieel steuntje in de rug én we zorgen ervoor dat alle asieldieren uit heel Vlaanderen samenkomen op één website. Met deze financiële ondersteuning wordt het ook voor de Vlaamse dierenasielen een welverdiende warme week”, zegt Weyts in een persbericht.

Al eerde steunde Weyts de asielen. Zo kwam er in de vorige regeerperiode een gratis opleiding op maat van asielmedewerkers. Het digitaal platform www.adopteereendier.be groepeert alle asieldieren die ter adoptie aangeboden worden. Zo krijgen alle geïnteresseerden een overzicht van de dieren die in asielen wachten op een warme thuis. “We willen dat alle Vlamingen die een dier in huis willen halen eerst kijken naar het aanbod van onze dierenasielcentra”, aldus Dierenminister Weyts.

“De asielen verdienen dit financiële duwtje in de rug al lang”, zegt Weyts. “Ik ben blij dat het eindelijk gelukt is om hiervoor budget binnen te halen. Dankzij de belangeloze inzet van alle asielmedewerkers worden elk jaar talloze dierenlevens gered of beter gemaakt.” Sinds Vlaanderen bevoegd is, verachtvoudigde het totale budget voor Dierenwelzijn. “Met deze financiële ondersteuning wordt het ook voor de Vlaamse dierenasielen een welverdiende warme week”, besluit Weyts.