• Analyse bewijst inteelt bij mensen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Analyse bewijst inteelt bij mensen

ven, 09/13/2019 - 21:39

De godin Hera had volgens de legende kinderen met haar broer Zeus.
Ook in de mythologie kwam inteelt voor, en van de meest extreme soort.
Het mag in de mythologie geaccepteerd zijn, in de echte wereld is dat niet zo. Toch toont onderzoek aan dat het voorkomt bij mensen.

De analyse van het genoom is een techniek die voortdurend verder wordt ontwikkeld en er is nu een nieuwe manier opgeleverd om een gevoelig onderwerp te onderzoeken: het verschijnsel van extreme inteelt bij mensen.

Culturele en religieuze taboes rond inteelt bemoeilijken de onderzoeken en wie logisch nadenkt zou verwachten dat diezelfde taboes ook zorgen dat inteelt dus niet voorkomt. Dat blijkt niet te kloppen.
Onderzoeken werden, gezien de gevoelige aard van het onderwerp, jarenlang alleen gedaan met enquêtes maar zo'n methode is natuurlijk maar zo betrouwbaar als de persoon die hem invult.

Onderzoeker Loic Yengo en zijn collega's aan de Universiteit van Queensland in Brisbane, Australië, vertrouwden die uitslagen dan ook niet en besloten onderzoek via DNA te doen. Er werden ongeveer 450.000 menselijke genomen (genoom = het totaal aan genetische informatie van een persoon of dier, MR) onderzocht uit een Britse biomedische database. Door naar duizenden afzonderlijke punten in het genoom te kijken, konden de onderzoekers alle lange stukken DNA identificeren die identiek waren op beide chromosomen in een paar, die afzonderlijk van de vader en moeder van een persoon worden geërfd. Deze stukken geven aan dat de ouders nauw verwant waren.

De onderzoekers constateerden dat de genomen van één op 3.652 mensen, geboren in het Verenigd Koninkrijk tussen 1938 en 1967, extreme inteelt vertoonden. Het ging om overeenkomsten van meer dan 10% van het DNA. 
Een dergelijk getal wordt gevonden tussen volle broers en zussen, een ouder en een kind, een grootouder en een kleinkind, of andere familieleden met een vergelijkbare mate van verwantschap.

Mensen bij wie deze mate van extreme inteelt gevonden werd, waren vaak korter, minder gespierd en hadden zwakkere cognitieve vaardigheden dan gemiddeld.
Hoe deze inteelt ontstaan is werd niet verder onderzocht. Het kan ontstaan zijn door toeval maar natuurlijk ook door andere oorzaken. Het onderzoek richtte zich vooral op het aantonen van de negatieve gevolgen van inteelt.