• Meer duidelijkheid over verlammingsziekte LEMP bij Rottweiler en Leonberger
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Meer duidelijkheid over verlammingsziekte LEMP bij Rottweiler en Leonberger

jeu, 05/03/2018 - 12:24

Leuco-Encephalo-Myelo-Pathy is een neurologische aandoening die ook bekend staat als LEMP.
Het geeft een heel progressief ziektebeeld: in enkele maanden gaan honden van volkomen gezond naar verlamd en overlijden. Het treft jonge honden, bijna altijd onder het jaar.
Het eerste geval in Nederland werd gezien in 1996 en die hond, een Leonberger, was het begin. In Amerika deed het probleem zich ook voor en ook uit Zwitserland kwamen meldingen. Onderzoekers uit deze drie landen werkten samen om meer te weten te komen en uiteindelijk werd ontdekt dat een mutatie in het NAPEPLD-gen dit probleem veroorzaakt.

Voor de Leonberger was nu de oorzaak bekend, maar de Rottweiler bleek deze aandoening ook te kennen. Daarvan was een eerste melding al geweest in 1986. Ook bij de Rottweilers werden daarom monsters verzameld en ook daar bleek het probleem te zitten in een mutatie in het NAPEPLD-gen. Opvallend was dat het om verschillende mutaties gaat die op DNA-niveau ook een enigszins verschillend effect geven, maar niettemin is het effect volledig gelijk: progressieve verlamming vanuit de ruggengraat die jong begint en de dood tot gevolg heeft.

Over het probleem verscheen recent een publicatie want dit nieuws is niet alleen voor honden van belang, ook bij mensen komt een vergelijkbaar beeld voor. Het probleem zit erin dat de myeline-schedes om de zenuwen aangetast raken, waardoor de zenuwsignalen niet meer kunnen worden doorgegeven en verlamming optreedt. Ook de myeline in de zenuwen zelf raakt aangetast en verdwijnt uiteindelijk, waardoor de zenuwsignalen in eerste instantie verzwakt raken en uiteindelijk niet meer functioneren, met verlamming als gevolg.

Het uitgevoerde onderzoek gaf interessante resultaten, mede doordat we natuurlijk steeds meer kunnen duiden op genetisch gebied. In dergelijke onderzoeken is het gebruikelijk dat er ook controlegroepen worden gebruikt en in enkele Duitse doggen werd ook een enkel gen aangetroffen met deze mutatie. Homozygoten (lijders) werden niet gevonden.

Zowel de Leonberger als de Duitse dog en de Rottweiler behoren tot de genetisch cluster Molossers, maar de nieuwste studies maken in die clusters weer een onderverdeling. In die onderverdeling vallen de Leonbergers onder de subgroep Berghonden, terwijl de Rottweiler en de Duitse dog in de subgroep Mastiffs horen. Dat kan verklaren waarom de mutatie van de Rottweiler en de Duitse dog gelijk zijn, terwijl die van de Leonberger een andere is.

De mutatie bij de Rottweiler en de Duitse dog is waarschijnlijk al behoorlijk oud, iets dat op genetisch niveau zichtbaar is. De mutatie van de Leonbergers is vermoedelijk recent ontstaan en vele malen jonger. Dat kan verklaren waarom er in de jaren negentig opeens gevallen opdoken maar dit bij de Rottweilers al langer bekend was.

Voor de Leonbergers is via de rasvereniging informatie te vinden voor een test bij de Universiteit van Bern. Voor de Rottweiler is er helaas nog geen test beschikbaar.


bron

Bron: Minor et al, april 2018