• risico op gewrichtsproblemen bij honden door SUV's
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

risico op gewrichtsproblemen bij honden door SUV's

jeu, 06/21/2018 - 10:44

Een fraaie PC Hoofttractor? Een mooie SUV dus. Dat zou wel eens heel ongezond kunnen zijn voor je hond. Althans, dat beweren Britse wetenschappers in een net verschenen onderzoek in Vet Record. De wetenschappers van het Hartpury University Centre in Gloucester onderzochten de risico’s voor het beendergestel van honden als ze van wat grotere hoogtes uit (stilstaande) auto’s sprongen. En, zo zegt Alice Wills, die risico’s zijn groter dan gedacht.

Door het springen uit een dergelijke auto komt er veel druk op de voorpoten van de hond. Die druk is een kwart hoger dan normaal bij het uitstappen uit een (lagere) auto.

Dr. Wills : "Honden worden routinematig vervoerd in auto’s om deel te nemen aan sport en hun dagelijkse oefenroutines te voltooien, maar het effect van het uit een achterbak springen is onbekend. Ook omdat ze voordat ze er uit springen vaak enige tijd rust hebben gehad, en de spieren dus niet opgewarmd zijn. Een warming-up is essentieel voor het voorkomen van blessures.

Dus besloten Dr. Wills en collega's te berekenen of verschillende hoogtes geassocieerd zijn met overmatige drukbelasting. Ze zetten een experiment op waarbij 15 gezonde honden driemaal vanaf een platform springen. Een platform van respectievelijk 0.55, 0.65 en 0.75 meter hoog, overeenkomend met normale uitstaphoogtes uit de achterbak (bij stationwagens en SUV’s dan).Ze landden op een plaat die de biomechanische krachten meet. De metingen toonden aan dat de spanning op de voorbenen van de honden aanzienlijk verschilde tussen alle drie - geleidelijk toenemend als  de hoogte toenam. De druk steeg met ongeveer 13 procent tussen 0,55 en 0,65 meter - en met ongeveer 11 procent bij een net iets hogere afsprong uit de 75cm. hoge auto.

In totaal was er ongeveer 25% verschil in piekgronddruk tussen de laagste en hoogste afspringen.De deelnemende honden waren minstens twee jaar oud om te zorgen dat hun lichaam volledig uitgegroeid was. Er werd gebruik gemaakt van Belgische herders, Border Collies, Labrador Retrievers, Flat-Coated Retrievers, een Cocker Spaniel, een Engelse Springer Spaniel, een Tibetaanse Terrier, een Hongaarse Vizsla en een Beierse berghond. Er was ook een kruising bij.

Deze studie levert het eerste objectieve bewijs dat het uit de auto laten springen van honden op termijn osteoartritis en andere gewrichtsaandoeningen kan veroorzaken. Het is dus af te raden om honden herhaaldelijk uit voertuigen met hoge kofferbakcompartimenten te laten springen. Ze er uit tillen of een loopplank gebruiken kan beter voor hun gezondheid zijn. Er is overigens nog wel vervolgonderzoek nodig om daadwerkelijk te zien of er ook schade aan gewrichten ontstaat.

bron

Vet Record