• Euthanasie van bevallende hond in Texas zorgt voor commotie
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Euthanasie van bevallende hond in Texas zorgt voor commotie

mer, 06/06/2018 - 22:34

Een nieuw dieptepunt in de behandeling van honden in een (Amerikaans) asiel is ongetwijfeld het Amarillo Animal Management and Welfare-asiel in Texas. 

Op Social Media is zeker in de VS onrust ontstaan omdat het asiel een net afgestane hond heeft geëuthanaseerd terwijl ze aan het werpen was. De hond, een “pitbull”, zou agressief geweest zijn en het asiel had geen andere optie, zo verklaarde de directeur (die overigens twee dagen geleden is opgestapt, al wordt de reden daarvoor niet duidelijk) aan de lokale media.

Het verhaal kwam naar buiten via een vrijwilligster, die eerst intern vragen stelde, maar geen antwoorden kreeg. Vervolgens postte de vrijwilligster, Dacia Anderson, het verhaal op Facebook. Het gebeuren was op 10 mei van dit jaar.

Het verhaal dat Anderson deelt, vertelt van een "duidelijk zwangere" pitbull die vriendelijk was, maar bang en nieuw in het asiel nadat zij de vorige dag door de eigenaar was afgestaan. De hond bevond zich in kennel G7, en zo wordt de hond ook verder genoemd, een naam is niet bekend. Anderson checkte later in de kennel de hond en ontdekte dat ze was begonnen met werpen op de kale, betonnen grond. Bezorgd voor G7 en haar pups probeerde Anderson medewerkers van het asiel te motiveren de hond te helpen. "Ze realiseerden zich wat er gebeurde en namen de leiding over de situatie. Ik zag toen een AAMW-kennelbediende een werpkist in elkaar zetten en nam aan dat het werd afgehandeld, "vertelt Anderson in haar post.

Helaas, dit is waar het verhaal zijn tragische wending neemt. Toen Anderson probeerde terug te keren naar de kennel van de G7, mocht ze niet binnenkomen, maar zag ze dat G7 werd verplaatst. Ze schrijft dat een AAMW-medewerker haar heeft verteld dat G7 waarschijnlijk naar een comfortabeler gebied werd verhuisd om te bevallen. Anderson ontdekte later de waarheid.

"Even later hoorde ik dat er een bericht was gestuurd waarin stond dat G7 was geëuthanaseerd. Ze had een bevalling en euthanasie tegelijk. Een AMW-medewerker bevestigde later dat het inderdaad dezelfde hond was. Haar laatste momenten, terwijl ze op sterven lag, was de hond nog steeds aan het proberen om haar net geboren puppy's schoon te likken. Hun woorden, niet de mijne, "schrijft Anderson.

Richard Havens, de inmiddels vertrokken directeur van Amarillo Animal Management and Welfare, vertelde KAMR dat de beslissing was genomen omdat de eigenaar had verteld dat G7 een zeer gevaarlijke hond was. “Daarom besloten we binnen enkele uren dat euthanasie het beste "vertelde Havens aan een lokaal radiostation.

Volgens Anderson was de hond zeker niet agressief en ze gelooft dat het redeneren van Havens een 'draai' is aan het echte verhaal. De dood van G7 heeft de APHS-vrijwilliger zwaar getroffen, en ze is acuut gestopt met vrijwilligerswerk, Alhoewel ze begrijpt dat euthanasie soms niet te voorkomen is, is het moment waarop absoluut onaanvaardbaar voor haar.

Havens vertelde het station dat het euthanaseren van de pups en de moeder tijdens de bevalling "ongelukkig" was, maar "de juiste beslissing", omdat de hond een bedreiging vormde voor "openbare veiligheid." Hij zei ook dat het incident had kunnen worden voorkomen als de voormalige eigenaar van de pitbull haar had gecastreerd en beter had gesocialiseerd.

"Met ons beperkte budget kunnen we gewoon niet alle dieren redden", zei Havens. “en daarom euthanaseren we honden met gedragsproblemen uiteindelijk.”

Op de Facebookpagina van het asiel wordt door het centrum zelf met geen woord gerept over het gebeurde, maar de reacties onder de posts zijn fel. “Moordenaars” is nog een van de mildere.

bron

People.com